Kaplan u studiju N1: To je klopka Sabine Ćudić

Vijesti 28. nov 201908:10 > 08:14
N1

O radu Vlade Federacije BiH, funkcionisanju Federalnog parlamenta, stanju u Zavodu Pazarić, o Vladi Kantona Sarajevo, funkcionisanju skupštine, prioritetnih političkih odluka koje se moraju donijeti - za Novi dan su diskutovali Zvonko Marić - delegat SBB-a u Domu naroda u Parlamentu FBIH i Salmir Kaplan - zastupnik SDA u Predstavničkom domu Parlamenta FBIH.

Oštra rasprava u studiju N1 povela se o dešavanjima u Zavodu Pazarić i fotografijama tretmana štićenika koje je javnosti prezentovala parlamentarka Sabina Ćudić.

Kaplan je rekao da je u pitanju ”klopka Sabine Ćudić”.

‘I šta je polučila ova akcija gospođe Ćudić? Polučila je to da gospodin Salić, direktor, o kojem sam stekao dojam da dobro radi, on je prvi uzbunjivač. On je mogao ne progovoriti o situaciji u Pazariću. A gdje to ima da direktor uzbunjuje javnost? Tek kad je on to uradio i iznio određene stvari. Svaku tačku koja se razmatra na Parlamentu neko mora predložiti, dati materijal”, ispričao je Kaplan i dodao:

To je klopka Sabine Ćudić za sve nas. Nju pitajte otkud joj srce, da nosi u mobitelu. Nije poruke to jutro dobila”, naglasio je Kaplan.

N1

Marić je, pak, rekao da nije sretan što je bio u pravu i podsjetio da je kao novinar, mnogo puta izvještavao o lošem stanju u Pazariću i drugim ustanovama sličnog tipa.

‘Moram da kažem, nisam sretan što sam bio u pravu, radio sam bezbroj puta o lošim uvjetima u Pazariću. Ljudi žive kratkog pamćenja, očigledno. Rekao sam o podjelama po nacionalnim osnovama u Zavodu Drin u Fojnici”, poručio je on.

”U drugi plan je otišao sav taj kriminal i bojim se da se generira svojevrsna populistička priča. Bilo je prostora i vremena da se održi vanredna sjednica. Ili Salića zatvoriti. Ako je širio informacije i ukazivao na nešto što ne postoji, treba da odgovori”, dodao je Marić.

Podsjećamo, zastupnica u Parlamentu FBiH Ćudić prezentirala je šokantne detalje o tretmanu štićenika, a posebno djece u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić.

Na fotografijama koje je dostavila medijima vidi se kako su djeca vezana za namještaj i radijatore. Nekima su ruke vezane iza leđa, mnoga djeca u takvom položaju provode veći dio dana i čitavu noć, te su zbog takvog tretmana kod njih zabilježene fizičke povrede i pogoršano psihičko stanje.

Direktor Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece u Pazariću Redžep Salić oglasio se nakon što je Ćudić objavila fotografije tretmana djece u ovom Zavodu. Salić je kazao da su fotografije atak na rad Zavoda i osoblja koje se brine o djeci.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad