Kurti i Mustafa: Sporazum o vladajućoj koaliciji zaključuje se u ponedeljak

Vijesti 30. nov 201916:48 > 16:50
REUTERS/Florion Goga

Lideri Samoopredeljena Albin Kurti i Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa održali su danas u Skupštini Kosova sastanak, koji je završen ”sa 100 posto harmonizovanim vladinim programom”.

Nakon sastanka nije bilo izjava za medije, ali je izdato zajedničko saopštenje u kome je navedeno da su Kurti i Mustafa današnji sastanak završili sa 100 posto harmonizovanim vladinim programoma i dogovorom o svim otvorenim pitanjima.

“Od dva različita modaliteta o vladinom kabinetu sa 12 ministarstava, koji su ponudili radni timovi naša dva subjekta, Kurti i Mustafa odlučili su se za prvu verziju. U nastavku će biti odabrane odgovornosti u zajedničkom upravljanju, za koje su razjašnjene pozicije i zahtevi. Dakle, tema je otvorena i određen je princip rešenja, koji će konačno biti zaključen sporazumom u ponedeljak”, piše u saopštenju.

Nakon jučerašnjeg sastanka radnih grupa dva pobednička subjekta na parlamentarnim izborima od 6. oktobra, rečeno je da su sva programska pitanja dovršena i da je program buduće Vlade Kosovo 100 postotno usklađen.

Prema verifikovanim rezultatima izbora objavljen u sredu, do sada opozicione partije su pobedile i Samoopredeljenje ima 29, a LDK 28 poslanika. Dok se čekalo na verifikaciju rezultata, Kurti, koji će biti mandatar za sastav nove Vlade Kosova, sa poslanicima manjinskih zajednica, već je obezbedio još četiri neophodna glasa za parlamentarnu većinu od 61 glasa.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad