Mektić: Zašto da muslimani trpe, posljedice snosi pojedinac

Vijesti 29. apr 201519:33 > 19:33
N1

O teroristima u Pressingu govorili su ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić, ekspert za terorizam Vlado Azinović i Ahmet Alibašić sa Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu.

Na početku Pressinga urednik i voditelj Amir Zukić pitao je da li se nakon napada u Zvorniku trebaju izvući pouku ili će se čekati novi napad za odlučnim mjerama.

Mi smo iz dosadašnjih terorističkih akata trebali izvući pouku kao društvo i država kako bi odvraćali ljude od tih ideologija i kako bi u obavještajnom i bezbjednosnom smislu bili organizovaniji da preduhitrimo takve događaje. Problem postoji i u Tužilaštvu oko dokumentovanja i procesuiranja ovakvih djela. Imamo sistem koji podrazumijeva niz policijskih agencija u BiH, a imamo Tužilaštvo u kojem ne postoji dovoljno koordinacije zajedničkog rada, razmjene podataka i zajedničkih aktivnosti kojim bi identifikovali nosioce i izvršioce ovih aktivnosti. Tužilaštvo i tužioci bi se trebali osposobiti do nivoa da budu posebna vrsta tužioca isključivo za terorizam“, rekao je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.

Tri dana prije napada OSA je upozorila na moguće terorističke napade, ali nisu znali gdje bi se mogao dogoditi.

“Ako ne dobijete informaciju kada i gdje će se desiti napad, vrlo malo se može napraviti. Informacija o napadu je došla iz krugova dijaspore. Pet mladića u Australiji su spremali napad na policiju i u određenoj su vezi sa ISIS-om”, kazao je ekspert za terorizam Vlado Azinović.

Voditelj Pressinga je pitao ministra sigurnosti da li se osjeća odgovornim zbog slabe koordinacije bezbjednosnih tijela, a Mektić je kazao da je podatak o mogućem napadu trebao biti dovoljan da se poduzmu određene radnje.

Ako se dobije podatak nema se vremena dopunjavati jer je obavještajni podatak takav kakav je i potrebno je imati unaprijed pripremljene planove i stepene mjera bez obzira na to da li će se napad desiti. Znam da su neke agencije na nivou BiH preduzele određene mjere zaštite od takvih vrsta napada. Podatak, kakav god, je bio dovoljan da se preduzmu sigurnosne mjere.”

Napad je ocijenjen kao terorizam, a napadač kao osoba bliska vehabijama, pripadnicima radikalnog ekstremističkog islama. “Sve posljedice ovih napada će snositi muslimani. Većina žrtava u svijetu ove pošasti koja se zove terorizam su muslimani i islam. Osjećamo zbog toga višestruku žal i zabrinutost. Ovo nije samo bosanski i bošnjački problem, ovo je svjetski problem. Nema države na svijetu koja ima veću volju da se bori protiv terorizma od SAD-a, pa se desio Boston, Francuskoj se desio Pariz. Mi smo imali napad na policijsku stanicu u Bugojnu, što znači da nije samo RS u pitanju“, smatra profesor Alibašić. Dragan Mektić se nadovezao i kazao: “Zašto bi muslimani trpili? Većina ih ne podržava ovakav čin i osuđuje ga. Posljedice trebaju snositi samo pojedinci koji čine takve stvari.”

Alibašić smatra da neka rješenja mogu proizvesti više problema te ističe da kada se uporedi potencijal za terorizam u BiH, uz traume i količinu nelegalnog oružja, situacija nije toliko loša. Profesor sa Fakulteta islamskih nauka istakao je da ono što terorista želi postići svojim djelovanjem je efekat nakon terorističkog čina te poručio da svi moramo znati kontrolisati svoje reakcije na terorističkog događaja.

Postoji razlika između prvih reakcija nakon dešavanja i onoga što se govorilo jučer i danas. Zahvaljujući tome nije došlo do komplikacije situacije u Zvorniku“, rekao je profesor Alibašić za N1.

N1

Terorista je izgubio oca u ratu, a policajac je navodno bio na listi pripadnika policije koji su učestvovali u genocidu u Srebrenici. Da li je u pitanju osveta mladića ili je vrbovan da ode i puca na policiju trenutno je veliko pitanje.

“To ne možemo znati i pitanje je koliko će istraga dokazati šta je razlog. Obavještajne službe trebaju u određenoj mjeri obavještavati javnost jer ako ne bude dugo informacija mogli bi biti izloženi manipulacijama i neadekvatnim interpretacijama”, kazao je Azinović.

Lično mislim da se radi o terorističkom činu. Da je u pitanju osveta tražio bi određenu osobu, a ne bi se naoružao do zuba i pucao po ljudima među kojima je bilo i Bošnjaka. Pucao je na ljude koje u životu nije vidio, pucao je na instituciju i imao je namjeru da ubije što više ljudi“, rekao je Mektić. Profesor Alibašić je rekao da se cijeli događaj može spinovati da ide u pravcu daljeg nepovjerenja. “I policajac i napadač su žrtve i počionoci zločina, ili postoje indicije za to.”

Milorad Dodik je iznio ozbiljne optužbe na račun bošnjačkih lidera rekavši da ne pokazuju dovoljno volje za borbu protiv terorizma.

Kao građanina BiH interesuje me prvenstveno sigurnost i to bi trebalo biti prioritet političkim elitama“, istakao je Azinović, dok je profesor s Fakulteta islamskih nauka kazao “da se Dodik bori između sebe i ubiranja političkih poena.”

Njegove prve izjave su bile uznemirujuće, pa su bile pomirljivije, pa se onda opet vraćamo prvobitnim. Reakcije na ubistvo povratnika su bile potpuno drugačije, čekale su se istrage, a sada se dosta spekuliše.”

Prema podacima domaćih i stranih obavještajnih službi blizu 3000 radikalnih ekstremista postoji u BiH, a njih blizu 330 je prošlo kroz Siriju i Irak, dok blizu 150 je trenutno na stranim ratištima.

Ministar sigurnosti BiH smatra da je teško sve držati pod kontrolom, ali ističe da BiH ima jako dobre i obavještajne i operaciono policijske podatke i drži pod nadzorom njihovo djelovanje. “Mi smo u skladu s tim donijeli izmjene i dopune Zakona o učešću, pomaganju i finansiranju terorizma i odlasku na strana ratišta.”

Na pitanje zašto je teško dokazati terorizam na sudu, ekspert za terorizam Azinović je rekao: “Teško je dokazati namjeru ako se akt ne desi. Čovjek iz Zvornika nije evidentiran ni policijski zanimljiv i pojavio se kao počinitelj terorističkog djela i to je. Samotnjački terorizam je vrlo teško preventirati.” Ahmet Alibašić je rekao da je došlo do raslojavanja u krugovima selefijske ili vehabijske zajednice. “Mnogi su shvatili zabludu i vratili se u okvire islama, a najtvrdokornije krilo koje je ostalo i čini ovo što čini.

Islamska zajednica je jasno osudila čin, iskazala saučešće žrtvama, dala podršku institucijama državi i entitetima da rade svoj posao i ukazuje na ono što bi trebao biti fokus da se suzi močvara u kojoj se legu nemani terorizma.”

Poruku iz Beograda da će Srbija pomoći BiH u borbi protiv terorizma, jer BiH ne može sama i Dodikova najava da će RS graditi svoju obavještajnu službu i sigurnosni sistem, Mektić je prokomentarisao riječima da je terorizam globalni problem i da se niti jedna država ne može boriti sama.

Za kraj emisije Azinović, koji je gostovao u emisiji putem linka iz Tirane rekao je da se pokušava doći do univerzalnog profila teroriste.

To su ljudi s ekonomskih, društvenih i geografskih margina. BiH je zapušteno društvo zapuštenih medija, porodica i akademske zajednice. Terorista se ne rađa, to se postaje u porodicama, školama i na društvenim mrežama. Na terorizam nijedna država nije imuna.”