BiH vraća svoje nebo, šta će se promijeniti u poslu kontrolora

Vijesti 02. dec 201908:47 > 08:48
N1

Adnan Gafić, načelnik za operacije BHANSA-e govorio je u Novom danu na N1 gdje je objasnio šta će se promijeniti u poslu kontrolora od 5. decembar kada će Bosna i Hercegovina preuzeti kontrolu nad svojim zračnim prostorom.

Gafić je istakao da očekuje više posla.

“Danas je mirno i nadam se da će tako i dalje biti jer je mir i staleženost vrlo bitna u ovom poslu. Trenutna situacija je da mi kontrolišemo nebo do 10.000 metara. Nakon 5. decembra bit će skok što se tiče broja aviona koje kontrolišemo. U zimskom periodu taj skok će biti 70-80 aviona na sat, 700-800 aviona na dan. Ljetni očekivani promet će biti do 120 aviona na sat, 1.600 aviona po danu. Trenutno je to do 200 aviona po danu. To je veliki izazov, ali spremni smo jer su ljudi prošli sve treninge. Mislim da ćemo pozitivno odgovoriti na izaze koje nosi 5. decembar”, kazao je načelnik.

Dodao je kako više faktor utiče na obim posla jednog kontrolora.

“Imamo zimsku i ljetnu sezonu, koja počinje u aprilu. Mi smo na geografskoj poziciji koja je ‘opterećena’. Vremenski uslovi su veoma bitan faktor i posao se znantno ‘podiže’. Kontrolori moraju biti spremni i na nepredviđene radnje koje pilot radi kada se suoči sa određenim situacijama, od vremenskih uslova do tehničkih problema”, naveo je Gafić.

Podsjećamo, Bosna i Hercegovina će nakon 27 godina, u noći sa 4. na 5. decembar, konačno preuzeti kontrolu nad svojim zračnim prostorom. Svi avioni koji lete iznad države će biti kontrolisani od BHANSA-e.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad