Parku prirode „Hutovo blato“ milijun eura iz EU fondova

Vijesti 03. dec 201908:16 > 08:18
Dron.ba

Javnom poduzeću „Park prirode Hutovo blato“d.o.o. Čapljina odobrena su dva projekta u okviru programa: Interreg IPA Cross-border Cooperation Programme Croatia-Bosnia and Herzegovina-Montenegro 2014-2020, u cjelokupnoj vrijednosti oko milijun eura.

Riječ je o projektima koji se odnose na unaprijeđenje turističke ponude Hutova blata; ePATH u vrijednosti od 739.831,83 eura, te EXChAngE u vrijednosti od 275.084,55 eura.

Krajem prosinca ove godine, prije potpisivanja Ugovora između EU i Parka prirode, prethodit će dodatni pregovori u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije RH u Zagrebu, za što se u J.P. užurbano pripremaju svi potrebni dokumenti za odobrene aktivnosti/intervencije.

„Svaki rad se nagrađuje pa tako i naš. Zadnjih godina smo realizirali više projekata zaštite prirode, koji su odobreni od domaćih institucija i s kojima izvršavamo obveze prema domaćim strategijama razvitka i europskoj mreži Parkova ‘Natura 2000 u BiH’. Sada imamo i dva međunarodna projekta vrlo bitna za unaprijeđenje turističke ponude Hutova blata, a kao kordinator izrade mogu reći kako smo okupili dobar tim stručnjaka sa Sveučilišta u Mostaru, Univerziteta u Sarajevu, Sveučilišta u Dubrovniku i drugih vrlo uglednih institucija u BiH i šire. Trebat ćemo osigurati i vlastito učešće od 15 posto, za što vjerujemo kako neće biti problem s obzirom da imamo odličnu suradnju sa Federalnim ministarstvom okoliša i turizma, Fondom za zaštitu okoliša F BiH, Svjetskim fondom za zaštitu prirode-WWF i drugima, a također imamo podršku i lokalne zajednice, gradonačelnika grada Čapljine dr. Smiljana Vidića, načelnika općine Stolac i Vlade Hercegovačko-neretvanske županije na čelu sa dr. sc. Nevenkom Hercegom na što smo im neizmjerno zahvalni“, istaknuo je v.d. ravnatelj J.P. Park prirode „Hutovo blato“ Nikola Zovko.

Kako ističe Zovko, svi projekti J.P. „Park prirode Hutovo blato“ su u skladu sa Strategijom razvoja Federacije BiH, Strategijom razvitka HNŽ-a, Prostornim planom i Planom upravljanja J.P.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad