Aljović: BiH ima pogrešan pristup borbi protiv terorizma

Vijesti 30. apr 201508:49 > 08:58
N1

Armin Aljović, novinar Novinske agencije Patria u Novom danu komentarisao je naslove dnevne štampe.

U uvodu razgovora, govoreći o ”misiji” svoje agencije, Aljović je kazao: ”Čitatelji nam sami nude vijesti informacije koje oni imaju. Patria je majka, država, stoga je naš osnovni zadatak država. Možda naš put smeta političkim strankama, ali mi ne pravimo ustupke nikome, jer mi štitimo državu. Mi hoćemo da ponudimo ljudima ono što nemaju priliku inače pročitati”.

”I danas je aktuelan Zvornik, koji će biti u fokusu neko vrijeme. Ovo je još jedna loša slika iz BiH koja je otišla u svijet i da se BiH pominje u kontekstu terorizma. Mislim da se po pitanju sigurnosti ne radi dovoljno dobar posao. Ako SIPA upada ljudima u stanove, pretresa ih, pa privodi i pušta ih, to nije borba. Potreban je sistematičan rad i saradnja svih institucija. Ukoliko mlade ljude obavežete poslom, obavezama i studijskim putovanjima, pojava sličnih onim u Zvorniku će biti manje”, prokomentarisao je Aljović naslove koji su manje-više slični i u današnjim dnevnim novinama.

Čudo u Nepalu: Beba izvučena iz ruševina prouzrokovanim zemljotresom, bio je jedan od naslova iz današnje štampe: ”Nakon zemljotresa Patria se bavila sigurnosnim pitanjima. Stručnjaci su rekli da se malo jako vodi računa o sigurnosti zgrada. Sarajevo konkretno ima dosta podzemnih voda o kojima se ne vodi računa, i to nam može prouzrokovati ogromne probleme u budućnosti”, riječi su gosta Novog dana.

Na pitanje, da li će teroristički čin u Zvorniku ugroziti dolazak pape u Sarajevo, Aljović je kazao: ”Najsavremenije dražave u svijetu imaju problema sa terorizmom. Papa kad dolazi znamo kakve su mjere osiguranja. U Zvorniku se nije desilo ništa što se ne bi moglo desiti bilo gdje u svijetu. U Parizu se desila mnogo gora stvar. Siguran sam da će službe bezbjednosti odraditi odličan posao kada je u pitanju dolazak pape u Sarajevo”.

Prvi maj, praznik rada uvijek je povod za proteste: ”U posljednje vrijeme radnici koji protestvuju se pokušavaju ispolitizirati. Sindikati, vlade pričaju o ugroženosti a niko ne nudi nikakav konkretan potez. Organizacije koje dižu buntove u Sarajevu treba dobro odvagati”.