Šteta: Reforma u GRAS-u

Vijesti 04. dec 201909:33 > 09:37
Anadolija

Adnan Šteta, ministar saobraćaja Kantona Sarajevo, rekao je danas na vanrednoj sjednici Vlade Kantona Sarajevo, da je GRAS preduzeće koje negativno posluje u posljednjih 19 godina naglasivši da su dugovanja ogromna.

On je dodao da je u toku reforma u ovom preduzeću te da će ”posljedica” biti kvalitetnije usluge prevoza u Kantonu Sarajevo.

GRAS je preduzeće koje posluje negativno od 2000. 19 godina se pustilo da GRAS posluje negativno. Vrlo malo se radilo da se to stanje popravi. Dvije stvari su jako bitne: mi osim 131 miliona poreznog duga, imamo 31 milion duga PDV-a. GRAS je najveći dužnik PDV-a u državi Bosni i Hercegovini. Osim toga, stanje tužbi je sljedeće: radnici su tužili GRAS na 60 miliona, a GRAS je tužio Kanton na 23 miliona zbog određenih stvari. 120 vozila danas radi prevoz u Kantonu Sarajevo. Mi smo u ovoj godini napravili niz koraka kako bi sanirali ove posljedice uzrokovane radom od 2000. godine”, ispričao je ministar Šteta i nastavio:

Nismo bježali od odgovornosti. Pri kraju smo da potpišemo sporazume i krenemo plaćati dugovanja koja su nagomilana. U ovoj godini smo platili sve poreze, nabavljamo vozila, isplatili smo 14 plata u ovoj godini. U toku smo jedne ozbiljne reforme. Ono što je najvažnije – da građanima damo ono što nemaju u posljednjih dvadeset godina”, naglasio je ministar saobraćaja Kantona Sarajevo.

Na dnevnom redu današnje vanredne sjednice je samo jedna tačka – nezakonitosti u poslovanju u javnim preduzećima, ustanovama, zavodima i drugim pravnim licima kojima je osnivač Kanton Sarajevo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad