Parlamentarci u studiju N1: Glavaš će podržati Tegeltiju, Magazinović neće

Vijesti 05. dec 201908:21 > 09:01
N1

Za danas je zakazana sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine, a na dnevnom redu je potvrđivanje imenovanja Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, te imenovanje članova komisija ovog doma. O sjednici Predstavničkog doma razgovarali smo sa zastupnikom SDP-a u Parlamentu BiH Sašom Magazinovićem i zastupnikom DF-a u Parlamentarnoj skupštini BiH Vlatkom Glavašem.

Gosti N1 su na početku gostovanja komentarisali da li će podržati imenovanje Tegeltije za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Magazinović je rekao da neće, dok će Glavaš podržati imenovanje.

Najkraće – ne, neću podržati. Dva su razloga primarna. Taj čovjek je osuđen na pet mjeseci za zloupotrebu službenih ovlasti i kao takav ne mislim da treba biti predsjedavajući Vijeća ministara i još je to pokušao i sakriti. Druga stvar je ta što je rekao da ga ne interesuje šta je sadržaj Programa reformi što je dokument zbog kojeg je on tu i došao. Mislim da je to neozbiljan pristup. Iz njegovog prijašnjeg rada činis e da jako mnogo voli pare“, mišljenja je Magazinović.

Mi potvrđujemo odluku Predsjedništva. Prije njegovog imenovanja je urađen Program reformi i tu vjerujem Komšiću. Mislim da je došlo vrijeme da Vijeće ministara počne raditi, da stalne komisije počnu raditi, desetine zakona su na čekanju, milijarde maraka blokirane neradom Parlamenta. Mislim da što prije uradimo, prije će otići i Program reformi u Brisel. Vjerujem Komšiću i mi ćemo podržati i njegovo imenovanje“, kazao je Glavaš.

Na pitanje da li bismo danas mogli imati zvanično predsjedavajućeg Vijeća ministara, Glavaš je odgovorio da ne zna da li ćemo imati, ali da je njemu najbitnije da se poštuje zakon i Ustav te da se nada da će Tegeltija to poštovati.

Magazinović je rekao da je moguće da će danas biti imenovan Tegeltija, no da se nada da će pojedine kolege “oboriti glavu dok budu glasali”.

Živimo u društvu gdje se pokazalo da stvari kao što je ova, da osoba koja je osuđena zbog zloupotrebe službenih ovlasti ide na najviši službeni položaj, danas prolazi. Nadam se da će jedan dio kolega bar oboriti glavu kad bude glasao“, istakao je Magazinović za N1.

Magazinović je nedavno rekao kako smatra da će Tegeltijom na daljinski upravljati član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Ne znam je li postoji neka druga opcija. Dodik je čovjek koji će upravljati i za godinu dana kad prođe prvi program saradnje sa NATO-om, Dodik će reći ima li toga ili nema, neće sigurno Tegeltija. Svako ko prati politiku razumije da će to biti tako. I za neke loše stvari ako ih bude ne treba njega kriviti jer će raditi ono što mu se kaže“, komentarisao je Magazinović.

O povratku bh. državljana sa stranih ratišta, Magazinović je rekao: “Vijeće ministara je 2018. najavilo da će formirati koordinaciono tijelo za povratak bh. državljana sa ratišta i oni su trebali biti ti koji će znati šta sa osobom koja se vrati. Iizjave koje kažu da smo spremni za prihvat tih osoba nisu tačne i služe za smirivanje javnosti“.

Glavaš je komentarisao i sport u BiH te rekao kako je jasno da imamo u toj oblasti puno problema.

Ministarstvo sporta treba postojati u državi. Moja inicijativa nije ništa novo. Mora se znati ko i kada će primiti naše sportaše nakon takmičenja, ne trebaju moliti nikoga – ni oni ni njihovi treneri. U ovom sazivu Parlamenta tražićemo da se i to pitanje uredi onako kako to rade naši susjedi“, istakao je Glavaš u Novom danu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad