Vlada BPK sa 200.000 KM podržala komunalne projekte u lokalnim zajednicama

Vijesti 06. dec 201913:47 > 13:51
Fena

Premijerka Bosanskopodrinjskog kantona Goražde Aida Obuća, gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović i načelnici općina Pale i Foča u FBiH, Asim Zec i Zijad Kunovac, potpisali su ugovore o korištenju sredstava za projekte u oblasti komunalne infrastrukture.

U ove svrhe Vlada BPK Goražde izdvojila je 200.000 KM, a najveći dio sredstava dodijeljen je Gradu Goraždu za sufinansiranje projekta izgradnje kolektora fekalne kanalizacije u naselju Bogušići

”Riječ je o namjenskim sredstvima sa koda vodnih nakanada tako da je najveći dio sredstava otišao na rješavanje gorućeg problema u naselju Bogušići, a to je regulacija fekalnog kolektora. Taj projekt podržali smo sa 150.000 KM, a po 25.000 KM za ove namjene dodjelili smo općinama Pale i Foča u FBiH. Cilj resornog ministarstva i ove vlade je da se namjenska sredstva koriste za kvalitetne projekte i mi smo ovim putem pozvali gradonačelnika i načelnike da u 2020. godini kandiduju kvalitetne projekte kako bismo ih mogli podržati”, kazala je premijerka BPK Goražde Aida Obuća.

Gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović podsjetio je da Grad Goražde u saradnji sa Vladom Češke realizuje projekt izgradnje prečistača otpadnih voda za naselje Bogušići.

”Mi smo već prvu fazu završili gdje je urađen prečistač i kolektor. Sada je ovo druga faza u okviru koje se radi o priključivanju svih stambenih jedinica na jedan sistem čime ćemo riješiti gorući problem ovog naselja. Također, sa Vladom Češke provodimo jedan veliki projekt koji se odnosi na izgradnju kolektora otpadnih voda sa prečistačem na dionici Vitkovići – Goražde – Novo Goražde, a u koji su uključeni i opština Novo Goražde i Hidroelektrana Višegrad”, rekao je Ramović.

Načelnici općina Pale i Foča u FBiH Asim Zec i Zijad Kunovac naglasili su da dodjeljena sredstva neće biti dovoljna za realizaciju planiranih projekata u tim dijelovima BPK Goražde za koje je potrebno obezbijediti mnogo više sredstava.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad