Roditelji: Pobjeda sve djece u Bosni i Hercegovini

Vijesti 06. dec 201918:36 > 19:18
N1

Uvodi se nacionalna grupa predmeta u područnu školu Sveti Sava u Vrbanjcima. Vrhovni sud Republike Srpske donio je presudu u kojoj je potpuno uvažio zahtjeve učenika i roditelja. Roditelji poručuju ovo je historijska presuda i pobjeda sve djece u Bosni i Hercegovini.

Mjesto Vrbanjci pored Kotor-Varoša, a područna škola “1. mart” iz Jelaha pored Tešanja. Ovo je bio jedini način proteklih godina da bošnjačka djeca u ovom mjestu pohađaju nastavu na bosanskom i izučavaju nacionalnu grupu predmeta. Odluka Vrhovnog suda RS za roditelje ove djece predstavlja pobjedu.

“Kao predstavnik roditelja mogu reći da smo jako ponosni na ovu odluku i imamo tu satisfakciju da je to nakon šest godina rješeno u pozitivnom smislu i ovo nije pobjeda samo naše djece u Vrbanjcima, nego se nadam da je pobjeda za svu djecu na području BiH”, smatra Nedžad Smajlović, Aktiv roditelja Vrbanjci.

Advokat navodi da je presuda odmah po donošenju postala pravosnažna i da ne postoji pravo žalbe.

“Mislim, čak siguran sam da je to prva takva presuda u Republici Srpskoj, a možda i u čitavoj Bosni i Hercegovini. Ona je po svemu istorijska, a posebno po primjeni zakona o zabrani diskriminacije na teritoriji čitave države”, tvrdi Haris Kaniža, advokat.

U proteklih šest godina, više od 120 bošanjačke djece iz Vrbanjaca, pohađalo je ovu osnovnu školu.

“Punih šest godina nastava je trajala, kroz čitavu tu borbu za ostvarivanje naših prava, odnosno prava za izvođenje nastavne na bosanskom jeziku”, kaže Jasmin Kurdić, direktor škole “1. mart” Jelah.

Kada će sudska odluka zaživjeti u praksi roditelji još ne znaju. Nadaju se sljedeće godine.

Očekivanja su da sa početkom sljedeće školske godine, bošnjačka djeca iz Vrbanjaca ovdje u područnoj školi Sveti Sava Kotor-Varoš počnu izučavati nastavu na bosanskom jeziku i svoju nacionalnu grupu predmeta.

Iz entitetskog Ministarstva prosvjete kažu da odluku Vrhovnog suda ne mogu komentarisati sve dok im ne bude dostavljena.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad