Zločin protiv čovječnosti: Goran Popović oslobođen optužbi

Vijesti 30. apr 201514:50 > 14:52
N1

Sud BiH oslobodio je optužbi Gorana Popovića da je počinio zločin protiv čovječnosti nad Bošnjacima na području Višegrada 1992. godine.

Sudsko vijeće saopćilo je da, nakon analize dokaza, nije utvrdilo da je Popović van svake razumne sumnje počinio ovo krivično djelo, a optužnica ga je teretila da je učestvovao u progonu bošnjačkih civila na političkoj, vjerskoj i nacionalnoj osnovi od maja do decembra 1992. godine.  

Iako je utvrđeno da je Popović bio stražar u kasarni “Uzamnica”, nije dokazano da je učestvovao u zlostavljanju zatvorenih bošnjačkih civila u tom objektu, nezakonitom hapšenju i nečovječnom postupanju.

Sudsko vijeće nije utvrdilo da je Popović udarao zatvorenike od čega su imali traume, da ih je tjerao da pjevaju četničke pjesme, da jedu svinjsko meso, da im je uskraćivao obroke, te prisiljavao žene na seksualne odnose.  

Optuženom su ukinute mjere zabrane.  

Žalbe na ovu presudu moguće je uložiti u roku od 15 dana od dostavljanja pisanog otpravka presude.  

U optužnici se navodi da je Popović od početka aprila 1992. godine do kraja septembra 1992. godine učestvovao u progonu bošnjačkih civila na području sela Rodića brdo, opština Višegrad.  

Sud BiH razdvojio je 22. maja 2014. godine postupak u kojem je bilo zajedno suđeno Goranu i Jovanu Popoviću.