Za Prvi maj miris roštilja ili radničkog nezadovoljstva

Vijesti 30. apr 201519:29 > 19:36
N1

Stupanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju na scenu stupaju i nova pravila. Radnički sindikati na njih ne pristaju, jer uslovi MMF-a koji se tiču ukidanja kolektivnog ugovora te pravila koja idu na štetu radnicima na ulice izvode sindikate i njihove predstavnike.

Protestna šetnja planirana je za sutra od 10 sati u Banjaluci. Predstavnike MMF-a u Vladi su razumjeli drugačije, tj. da nema narušavanja radničkih prava, ali da se mora ići u skladu sa standardima.

Uživo u Dnevnik N1 iz Banjaluke javila se reporterka Snežana Mitrović u čijem je društvu bila Velka Odžaković, generalni sekretar Saveza sindikata.

Vlasti su se priklonile poslodavcima želeći da ostvare profit. Za MMF ne postoji čovjek već samo kapital i njegovo uvećanje. Novca u BiH ima, ali se krije u sivim tokovima. Nema potrebe da se zadužujemo kod MMF-a da bi finansirali naše svakodnevne potrebe za koje imamo novca”, rekla je za N1 Odžaković.

Naši radnici su dobri radnici, ali slabo plaćeni. Poslodavci ne govore zašto ne izmiruju obaveze, plate, doprinose, zašto se radnici ne mogu liječiti, a htjeli bi nešto da mijenjaju. Niko nije odgovarao za to uprkos podnošenju krivičnih prijava“, smatra Odžaković.

Generalni sekretar saveza sindikata, Velka Odžaković je kazala da će sutra na ulicama Banjaluke biti oni koji su izabrani od radnika. “Oni će predstaviti probleme radnika i njihove stavove te upozoriti da će na ulicama Banjaluke biti veliki broj radnika ukoliko se nastavi nepoštivanje prava.”