Proslava za odabrane koštala više od 350 hiljada KM

Vijesti 11. dec 201919:04 > 19:14
N1

Više od 350 hiljada maraka koštala je proslava kojom je BiH djelomično preuzela kontrolu nad svojim nebom. Od 250 do 300 KM cijena usluge po osobi. Nije bila organizovana za građane BiH, već probrano društvo najviših političkih predstavnika i bliskih uglednika koje su zabavljale zvijezde regiona, od Halida Bešlića, Nine Badrić, Aleksandre Radović, Ane Rucner, pod voditeljskom palicom Tarika Filipovića, vrhunac večeri - vatromet kakav Mostar u poslijeranoj historiji ne pamti.

Već po oglašavanju poziva za dostavljanje ponuda moglo se znati da će cijeli događaj koštati i koga se namjerava zaposliti.

Umjetnici sa najmanje pet izdanih studijskih albuma, završena muzička akademija ili rasprodat koncert na lokaciji koja može primiti minimalno 20.000 ljudi.

Narodni pjevač najmanje deset izdanih studijskih albuma. Usluge angažiranja izvođača koji svira violončelo 15 godina scenskog iskustva. I ovakva ponuda mogla je biti jeftinija za najmanje 50.000 maraka koliko je iznosila jedna od ponuda, no nije prihvaćena zbog proceduralnih grešaka.

Posao je povjeren agenciji koja ima samo jednog zaposlenika. Zbog čega ovakva rastršnost, U BHANSA-i kazali su kako nije riječ o budžetskom novcu. Zvanična pojašnjena nisu stigla, a odgovor je i izostao i iz Agencije za javne nabavke kojoj smo postavili slična pitanja.

Zanimljivo je i da je prema oglašenom pozivu proslava mogla biti biti organizirana isključivo u objektu koji je u vlasnistvu porodice Dinka Slezaka, čije su nekadašanje kladionice Derby, Bet Shop i Intersport i dalje među najvećim poreznim dužnicima u BiH. Upravo zbog ove činjenice još uvijek aktuelni predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić prošle godine nije se pojavio na regionalnom sastanku čiji je domaćin bio Dragan Čović, no ove godine mu ista lokacija nije smetala.

Novac koji je potrošila BHANSA za jednu večer, komercijalni klijenti ne potroše u godišnjem budžetu za oglašavanje. BiH je preuzela tek jedan dio bh. zračnog prostora.

Davorin Primorac, direktor BHANSA-e, inače je zet Dragana Čovića, a Dinko Slezak osoba koja je i svojom imovinom jamčila za predsjednika HDZ-a u nekollko sudskih procesa koji su se vodili protiv Čovića.

Više detalja u prilogu Tine Jelin-Dizdar.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad