Ivanić: Akcija "Bljesak" je prešućeno etničko čišćenje

Vijesti 01. maj 201512:06 > 12:19
N1

Predsjedavajući predsjedništva Bosne i Hercegovine, Mladen Ivanić, povodom 20. godišnjice od akcije ''Bljesak'', izjavio je da je ta operacija ''vrsta etničkog čišćenja koja nije dobila međunarodnu verifikaciju''.

Prvog maja 1995. godine započela je vojna akcija Hrvatske vojske i specijalne policije republike Hrvatske. Cilj akcije bio je oslobađanje Okučana i Zapadne Slavonije.

Tokom dvodnevne operacije ”Bljesak”, koja je počela 1. maja 1995. godine oko pet sati ujutro artiljerijskim napadom na Pakrac, hrvatska vojska preuzela je kontrolu nad tom regijom.

U Okučanima se održava svečano obilježavanje 20. godišnjice vojne operacije Bljesak, kojom je, kako navode,  nakon gotovo četverogodišnje okupacije oslobođena Zapadna Slavonija.

Svečanosti prisustvuje cijeli državni vrh, predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko i predsjednik Vlade Zoran Milanović.

S druge strane, u srbijanskim medijima se ovaj datum navodi kao dan stradanja srpskih civila, a u maju 2013. godine Tužilaštvo za ratne zločine Srbije je saopštilo da tijesno sarađuje sa Tužilaštvom Hrvatske na rasvjetljavanju ubistva 21 srpskog civila prvog dana akcije “Bljesak”.