N1 u posjeti jednom od bh. gradova u kojima je nedjelja neradni dan

N1

Sve su glasniji zagovornici neradne nedjelje. Posebno se u tome ističe Sindikat trgovine Republike Srpske. Do sada su odluku o zabrani rada nedjeljom donijele Skupštine opština Višegrad i Mrkonjić Grad, a očekuje se da će i druge lokalne zajednice slijediti njihov primjer. Danas je treća neradna nedjelja u Višegradu. Posjetili smo ovaj grad na Drini i uvjerili se kako zaista funkcioniše ova odluka lokalne Skupštine.

Od početka decembra, nedjeljom, trgovine u ovom gradu na Drini su zatvorene.

I ja sam radila u trgovini. Subotom smo radili do tri sata, a nedjelje niti jedne nikad. A danas se radilo svakim danom, i do dvanaest i jedan sat noću. Nedjelja je neradni dan, praznik je, treba da bude za sve praznik. Mora biti jedan dan u nedjelji slobodan, možda bi dobro bilo da je i subota. Mislim da svako očekuje vikend sa velikim zadovoljstvom“, kazala nam je stanovnica Višegrada.

Odluku je donijela Skupština opštine uprkos protivljenju vlasnika prodavnica. U argument da će dio radnika zbog nje ostati bez posla, rukovodstvo opštine nije vjerovalo.

Svi ti radnici imaju svoj privatni život. Oni koji su imali hrabrosti su se obraćali i usmeno i pismeno i konkretno ja sam kada odem u neku prodavnicu, uvijek su me pitali, načelniče kada će se donijeti odluka o zabrani rada nedjeljom“, kazao je Mladen Đurević, načelnik opštine Višegrad.

Odlukom je zadovoljno i lokalno sveštenstvo. Neradna nedjelja je dio tradicije i religije, i ne samo to.

Država bi trebala da obezbijedi svakom čovjeku da ima jedan dan za odmor. Da li ću ja taj dan provesti da se odmaram fizički i psihički, ili ću upotrijebiti ovo, što smo mi danas bili na svetoj liturgiji, pričestili se. To je stvar vjere, duše. Veliki je problem ako čovjek nema jedan dan za odmor“, istakao je Rajko Cvjetković, protojerej stavrofor.

Upravo taj dan za odmor, mnogi turisti odluče provesti u Višegradu. Pa je bilo pitanje kako napraviti balans, ugostiti posjetioce, i zabraniti rad.

Neradni dan ne znači da u Višegradu nemate šta posjetiti. Na Drini ćupriju, Andrićgrad, a ukoliko želite nešto da pojedete ili popijete, većina ugostiteljskih objekata i danas je otvorena.

Rade i suvenirnice.

Nedjeljom najviše i zaradimo, ovdje najviše turista dolazi vikendom. Radnim danima ih nema, petak, subota, nedjelja tada najviše posla ima“, rekao nam je jedan prodavač.

Za osnovne potrebe građana, u Višegradu su otvorena i tri dragstora koji imaju posebne dozvole za rad. Pred jednim od njih zatičemo ribare iz Srbije-Čajetine. Kažu jedva su našli prodavnicu da kupe pivo.

Pa jedna ovdje – dragstor, i to gužva u njemu, i ostalo nema ništa. Čuli smo, a i onaj gore što je čovjek radio kaže ne daju nam, od sada kada dođete u ribu, ne nadajte se, nećete popiti“, rekao nam je ribar.

Za sada su Višegrad i Mrkonjić Grad jedine lokalne zajednice u BiH koji su uveli ovu praksu.

Iz medija sam čuo da će krenuti inicijativa da se od Nove Godine, ili početkom sljedeće godine donese odluka za čitavu RS, vjerujem i FBiH“, dodao je Đurević.

Kampanju za neradnu nedjelju u RS vodi Sindikat trgovine. Od Saveza opština i gradova zahtijevaju da sve lokalne zajednice donesu istu istu odluku. Zvanične inicijative u FBiH još uvijek nema, no ima podrške granskog Sindikata.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad