Basara: U Srbiji ne znaju ko je Andrić, a kamoli Handke

N1

Srbijanski književnik Svetislav Basara u emisiji “Izvan okvira” N1 televizije govorio je o Nobelovoj nagradi Peteru Handkeu.

Kao komentar na dodjelu Nobelove nagrade austrijskom književniku Peteru Handkeu, koji je 90-ih godina bio priklonjen režimu Slobodana Miloševića, književnik Basara kaže da ovaj austrijski pisac nema nikakvu ideologiju, ali da bi se u pitanje moglo dovesti njegovo mentalno zdravlje:

“Mislim da Handke nema nikakvu ideologiju. Reč je o odličnom piscu, ali koji je u jednom momentu podržao Miloševićevu razaralačku politiku. Kakvi su njegovi motivi, to možemo da nagađamo. Ako je on u Miloševiću vidio anti-imperijalistu, mislim da bi moglo u pitanje da se dovede njegovo mentalno zdravlje. Svima je bilo jasno ko je Milošević. On je to podržao i pitao sam se kako će imati obraza da dođe i da primit u nagradu. On je, međutim, rado otišao tamo, što je u Beogradu izazvalo salve oduševljenja, govorili su da je to drugi srpski Nobelovac”, kazao je Basara pretpostavljajući da je Handkeov stav možda rezultat njegove želje da dođe u žižu negativnog publiciteta, a da je Nobelov komitet odavno izgubio svoj kredibilitet.

“Teško da ga je ikada imao. (…) Nije da je uvek grešio. Ali spisak onih koji nisu dobili Nobelovu nagradu, a trebali su, mnogo je impresivniji od spiska dobitnika Nobelove nagrade”, zaključuje Basara ističući da najmanje osamdeset posto Srba nema pojma ko je Handke.

“Tamo su ljudi neobavešteni – ne znaju ko je Vidosav Stevanović i Ivo Andrić, a kamoli ko je Peter Handke. To se provlači u krugu društveno-političkog ološa”, kazao je Basara u emisiji “Izvan okvira”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad