Mašić i Zaimović na N1: Ima li nova koalicija dovoljno ruku u Sarajevu?

Vijesti 17. dec 201909:02 > 09:57
N1

Potpredsjednik SDA Mirsad Zaimović i Damir Mašić, predsjednik Kantonalnog odbora i član Glavnog odbora SDP-a, za N1 su govorili o odluci DF-a da uđe u koaliciju sa SDA i SBB-om.

Zaimović je negirao kritike da predsjednik SDA Bakir Izetbegović sad vodi dvije stranke, SDA i DF.

“Logično je da opozicija reaguje u ovavkvim situacijama, svaka opozicija se tako ponaša. Traži razloge da na slikovit način objasni da nešto što radi pozicija je loše. Ovakve kvalifikacije nemaju mjesta, svi u koaliciji imamo svoj prostor za djelovanje. Primjer je raspodjela ministarstava u Vijeću ministara BiH, gdje je SDA najveća stranka, gdje je tri pozicije koje pripadaju Bošnjacima podijelila sa partnerima ravnopravno, da bi kazali da bez obzira koliko nas ima, tretiramo svoje partnere ravnopravnim. Kritike opozicije ne stoje“, kazao je i dodao:

“Komšić i Radončić nisu baš osobe sa kojima neko može upravljati.”

Na podsjećanje da su lideri DF-a i SBB-a ne tako davno rekli da nikad više neće sa SDA, Zaimović je kazao:

“Ovo što se dešava je ‘Nikad ne reci nikad’. Mislim da su lideri SBB-a i DF-a shvatili da međusobne i pojedinačne razmirice treba staviti po strani kada se na globalnom nivou preslaguju politički odnosi i da svi trebamo stati među patriotske snage koje žele BiH dobro”.

S druge strane, Mašić je kazao da ovo što su uradili DF i SBB je “izdaja očekivanja građana u KS.”

“A ovo što je uradio Komšić i DF je izdaja i prevara ne samo građana, nego jedne ideje i prilike da se promijene određene stvari. Vrijeme će pokazati koju obavezu Komšić ima prema Izetbegoviću i SDA, jer sve ono što je u proteklim godinama radio Komšić i DF je bilo direktno isporučivanje SDA svega onoga što je trebalo i moralo i što nije trebalo i moralo”, istakao je.

Mašić smatra da treba otkriti ko ne govori istinu, jer Izetbegović tvrdi je dogovor o koaliciji bio postignut 17. maja.

“Treba vidjeti jer neko tu vara i laže. Više vjerujem Izetbegoviću, zato što ga ni Komšić ni Radončić nisu demantovali”, kazao je.

Prema Zaimovićevim riječima, sporazum sa DF-om i SBB-om podrazumijeva da će biti definisani aneksi u kojima će precizirati sve što treba raditi, na svim nivoima.

“Svako od nas je izašao sa programom na izbore i te programe ćemo usaglasiti do momenta kad se ova parlamentarna većina realizuje kroz glasanje u Skupštini KS”, pojasnio je.

S druge strane, Mašić smatra da SDA nema većinu.

“Priča oko većine ne da nije završena, nego nije ni počela. SDA, SBB i DF nemaju većinu. Izetbegović je rekao će oni imati 19 ruku, nije rekao da imaju. Poznavajući metode SDA, oni da imaju 19 ruku već bi potpisi bili protokolirani i tražila bi se smjena Vlade. Vlada nastavlja da radi, mi se borimo radi građana”, istakao je Mašić

Pogledajte snimak kompletnog gostovanja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad