Parlament BiH usvaja budžet koji je gotovo potrošen

Vijesti 18. dec 201918:06 > 19:08
N1

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, usvojio je Prijedlog zakona o budžetu institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2019. godinu, u iznosu od 1,8 milijardi maraka. Preostaje da taj dokument u oba čitanja potvrde i delegati Doma naroda. Kada će biti odobren novi budžet, zavisit će od fiskalnog vijeća, ali i novoga saziva Vijeća ministara, čiji su kandidati za ministre još uvijek na provjeri. Stvari su se zakompikovale, nakon što je na poziciju ministra za ljudska prava i izbjeglice predložena osoba, ranije optuživana za mobing.

Sa godinu dana zakašnjenja, poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine podržali su prijedlog Zakona o budžetu institucija i međunarodnih obaveza za 2019. godinu i tako dvije sedmice pred novu fiskalnu godnu usvojili budžet koji je gotovo potrošen. U odnosu na 2018. godinu veći je za 16 miliona KM, dok je servisiranje vanjskog duga BiH manje za oko 178 miliona u odnosu na prethodnu godinu. Postaće operativan, nakon što dobije podršku i u Domu naroda državnog parlamenta.

Novi nacrt budžeta je pripremljen. Mogao bi se naći u parlamentarnoj proceduri do februara, ukoliko prođe fiskalno vijeće i novi saziv Vijeća ministara. Podsjetimo kako je na jučerašnoj sjednici kolegija potvrđeno da su definirana dva moguća datuma održavanja sjednice na kojoj bi trebalo biti imenovano Vijeće ministara, 23. ili 30 decembra, kada se očekuje i konkretan prijedlog Zorana Tegeltije.

Još jedno ime je na čekanju, ministra za ljudska prava i izbjeglice. Mlađena Božovića koji je dobio zeleno svjetlo CIK-a, ostala je SIPA-a. Osim što je prijedlog potpredsjednika, a ne organa stranke koji su kandidirali Draška Aćimovića, Božović se dovodio u vezu sa ozbiljnim optužbama za mobing što je kako su danas istakli i pojedini zastupnici nespojivo sa funkcijom ministara za ljudska prava i izbjeglice.

Inače na današnoj sjednici nije bilo entitetske većine iz RS-a za izmjenu Zakona o plaćama i naknadama po hitnom postupku, a kojim bi se ograničila visina otpremnine na 10.000 KM u institucijama Bosne i Hercegovine. Visina otpremine znala je iznositi preko 35.000 KM. Prijedlog je poslan na dodatno usaglašavanje.

Opširnije u prilogu Tine Jelin-Dizdar.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad