'Iz BiH dolazi veliki broj glasova koji mogu odlučiti, red je da budu pomenuti'

Vijesti 20. dec 201918:20 > 18:23
N1

Božo Skopljaković, predsjednik Hrvatske stranke u BiH ocijenio je kako su kandidati za predsjednika Hrvatske pokazali nezainteresovanost za pitanje Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Skopljaković je rekao kako su glasovi Hrvata u BiH bili presudni na prošlim predsjedničkim izborima, kada je pobijedila Kolinda Grabar Kitarović, te da se sličan scenario može dogoditi ponovo.

“Mogli smo vidjeti jednu nezainteresovanost kandidata za pitanje Hrvata u BiH. Iz BiH dolazi veliki broj glasova koji mogu odlučiti, red je da budu pomenuti”, kazao je.

“Neki su govorili kako Hrvatima treba omogućiti da sami sebi biraju predstavnike, dok su neki išli dalje, gledali kako se dodvoriti i tvrdili da je treći entitet rješenje, iako se vidi da BiH sa ova dva ne funkcionira”, poručio je Skopljaković.

Istakao je kako je potrebno stvoriti bolje odnose između BiH i Hrvatske, a pogotovo riješiti pitanje granice:

“Jer dobri susjedi imaju uređenu među, a mnogi kandidati ne znaju da pitanje nije riješeno”, kazao je.

Nije pomenuto pitanje ekologije i odlaganja nuklearnog otpada na Trgovskoj gori, dodao je.

“Rješavanje ovakvih pitanja jednostrano nije u duhu dobre suradnje. Zabrinjavajuća je izjava Kolinde Grabar Kitarović kada kaže da je za život, a nije za zabranu pobačaja. Kako ste za život i odobravate smrtnu kaznu”, poručio je.

Prema njegovim riječima – glasovi iz BiH su bili presudni prije pet godina.

“Iskreno se nadam da HDZ neće dobiti veliki broj glasova kao na prošlim izborima – svima su poznati problemi vezani za Sokol, Aluminij, koje su mnoge Hrvate ostavili na cesti pred blagdanske dane”, izjavio je.

HDZ BiH pozvao je članstvo da glasa za Kolindu Grabar Kitarović, da li to pravi dodatne podjele među Hrvatima u BiH?

“Svakako da pravi. HDZ u BiH znamo da drži 25 posto biračkog tijela, a ovakvim djelovanjem pokušavaju predstaviti sebe kao autoritete i da svi trebaju povinovati onome što kažu. Vjerujem da su mnogi Hrvati u BiH potpuno drugačijeg stava – nego prije pet godina i da će drugačije gledati kada izađu na izbore”, rekao je tokom javljanja u Danu uživo na N1.

Još jednom je potcrtao važnost rješavanja pitanja granice – jer bez toga se ne može napraviti korak dalje.

“Nejasno je kako je to do sada neriješeno. Kada znamo da granica nema spornih točaka, zabrinjava onda što ranije nije riješeno”, kazala je.

Skopljaković je poručio da je potrebna kvalitetnija i bolja saradnja sa institucijama, a institucije u Zagrebu da ne budu prikolonjene jednoumlju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad