Pobrić: Bojim se da će kod Kitarović "popustiti kočnice"

Vijesti 23. dec 201908:54 > 08:55
N1

Ta vrsta lapsusa, poput izjave da je braniteljima drago što su poginuli, pokazuje jednu strašnu vrstu egocentričnosti i bahatosti Kolinde Grabar-Kitarović. U prvom mandatu se na neki način čuvala za drugi mandat, bojim se da bi joj u drugom mandatu "popustile kočnice", kazao je Edin Pobrić, profesor na Filozofskom fakultetu UNSA, koji je zajedno sa novinarom i analitičarom Zoranom Krešićem komentarisao predsjedničke izbore u Hrvatskoj.

U drugi krug predsjedničkih izbora u Hrvatskoj ušli su aktuelna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i Zoran Milanović. Da li je to iznenađenje?

Krešić: Očekivalo se da će biti drugi krug. Jedino što je drugačije, u odnosu na ankete i predviđanja, jeste poredak Milanovića i Kitarović. Jeste iznenađenje i to da su se tri kandidata našla u 5 posto razlike što govori o neizvjesnim izborima. Ja bih rekao da je sad u Hrvatskoj na snazi nova polarizacija jer pored tradicionalnih glasača HDZ-a i ljevice postoji i treća opcija.

Pobrić: Složio bih se da je jedino iznenađenje promjena rasporeda jer je aktuelna predsjednica, po anketama, bila vodeća. Ovi izbori su pokazali da je najveći gubitnik Kitarović jer je hrvatskog glasačko tijelo odlučilo dati toliki broj glasova njenom direktnom protukandidatu unutar desnice.

HDZ-ovo biračko tijelo je bilo podijeljeno između podrške Škori i Kitarović. Da li je to uzrok slabijeg rezultata hrvatske predsjednice?

Krešić: Činjenica je da su ovo bili izbori za opstanak ili ostanak Plenkovića. Značajan broj dužnosnika HDZ- agitirao je protiv Kitarović kako bi srušili Plenkovića. Da Kitarović nije ušla u drugi krug to bi značilo i kraj za Plenkovića. On je protiv sebe okupio nekoliko skupina koje su bile simpatizeri HDZ-a, a koje su sada stale uz Škoru. Plenković je preživio u prvom krugu. Što će se dogoditi u drugom krugu teško je prognozirati. Desnicu podupire do 60 posto građana Hrvatske i zbog toga je Kitarović u prednosti.

Kako gledate na uspon desnice u Hrvatskoj?

Pobrić: Nisam siguran da je uspon u odnosu što smo imali prethodnih godina. Ono što je sad vrlo zanimljivo je da su ovo predsjednički izbori kada u prvi red dolazi persona. Glasači su dobro kaznili aktuelnu predsjednicu i postoji spekulacija šta će se desiti u drugom krugu. Ne vjerujem da će Škoro predložiti svojim glasačima da podrže Kitarović, mislim da će ostati u nekoj vrsti apstinencije i u tom smislu bi dobru priliku imao Milanović.

Koliko su važni glasovi birača iz Bosne i Hercegovine? Da li bi se eventualnom pobjedom Milanovića promijenio odnos Hrvatske prema BiH?

Krešić: Ovi izbori su uvertira za parlamentarne izbore koji će se dogoditi za 10 mjeseci. Škoro je najavio da se neće povući i to će biti ta treća opcija. Apsolutno je očekivan broj glasova iz Bosne i Hercegovine u korist Kitarović i mislim da je BiH presudila da se Kitarović nađe u drugom krugu. Bilo ko da dođe na čelo Hrvatske neće se promijeniti odnos prema Bosni i Hercegovini. Pobijedio Milanović ili Kitarović – posve sam siguran da neće doći do suštinske promjene, možda sam u retoričkom odnosu.

Koliko će Kolindi Grabar-Kitarović otežavajuća okolnost biti to što joj mnogi zamjeraju na brojnim gafovima i nedostatku političke supstance?

Pobrić: Ovoliko gafova nije se desilo u ranijim predsjedničkim kampanjama. Ne znam može li Kitarović konkurirati i Trump. Ta vrsta lapsusa, poput izjave da je braniteljima drago što su poginuli, pokazuje jednu strašnu vrstu egocentričnosti i bahatosti u političkom prostoru. U prvom mandatu Kitarović se na neki način čuvala za drugi mandat, bojim se da bi joj u drugom mandatu “popustile kočnice”.

Krešić: Zaista čovjek ne može vjerovati da je to bio predsjednički kandidat.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad