Šuman: Naša bogata znanja treba prezentovati vani

Vijesti 04. maj 201509:35 > 09:42
N1

Gošće Novog dana bile su Mirela Šuman, zamjenica direktorice Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje i Žaneta Džumhur, nacionalna koordinatorica eTwinninga.

eTwinning je novost u BiH. To je program u okviru šireg Erasmus projekta iz raznih bolasti kao i iz nastavnog i nenastavnog programa i obrazovne javnosti”, kazala je Žaneta Džumhur.

eTwinning platforma je razvijena u okviru Erasmus+ programa. Ona podrazumijeva i odlaske na međunarodne seminare, radionice i konferencije.

To je treća linija koja se implementira u sklopu Erasmus+ programa. Nudi mogućnost radnicima da steknu nova iskustva i pokažu modele koje prezentiraju lokalnoj zajednici. Mi smo do sada realizovali dvije studijske posjete. Jedna je bila u Francuskoj gdje su bila dva direktora srednjih škola iz BiH. Dvije kolegice su bile prisutne na seminaru u Pragu gdje su prezentirali ono što one rade i stekle u uvide što se radi na polju obrazovanja u Evropi. 12. maja imamo veliku konferenciju s ciljem prezentacije eTwinning s predstavnicima iz Hrvatske i Srbije”, kazala je Šuman.

Džumhur je istakla da je veliko je zadovoljstvo vidjeti kakve se reforme i promjene dešavaju u drugim zemljama, ali i upoznavanje s poteškoćama s kojim se drugi susreću. “Svi su bili zadovoljni i spremni da dijele svoja iskustva”, rekla je Žaneta.

Na pitanje kako se registrovati, Džumhur je odgovorila: “Prvi korak koji treba uraditi je registracija na platformi. Nakon reigstracije otvara se širok spektar alata i saradnje. U BiH je ovo početna faza, ali smo spremni da pomognemo svima koji pokažu interes.”

Mnogo je zamjerki na nastavne planove i programe. Često se može čuti da se djeca uče, u najmanju ruku, netoleranciji.

BiH ima kvalitetan obrazovni sistem. Mi uvijek govorimo u poslijeratnom periodu, ali Agencija za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje radi puno na uspostavi što boljeg i kvalitetnijeg obrazovanja u BiH. eTwinning je jedan od programa Erasmusa koji je početak probijanja BiH ka Evropi. On postoji postoji već deset godina, a BiH je prvi put u tome i mi trenutno imamo 70 registrovanih korisnika. Nadam se da ćemo naša znanja, koja su bogata i velika prezentovati u evropskim državama“, rekla je u Novom danu Mirela Šuman.