Slika koja se ne viđa tako često izazvala je lavinu komentara

Vijesti 30. dec 201917:22 > 17:29
N1

S jedne strane stola banjalučki muftija Nusret Avdibegović, biskup Franjo Komarica, ali i mitropolit dabrobosanski Hrizostom, episkop banjalučki Jefrem i drugi. S druge strane politički vrh Republike Srpske. Slika koja se ne viđa tako često izazvala je lavine komentara zbog ovog poziva. Dok iz Kabineta predsjednice RS tvrde da je poziv bio između ostalog i zbog Dana Republike Srpske, banjalučko muftijstvo saopštava “Zloupotrijebljeni smo”.

“Ni u jednom od kasnijih usmenih kontakata ovaj prijem nije dovođen u kontekst obilježavanja 9. januara. Na muftijin zahtjev više puta smo sa organizatorima prijema, a to je Sekretarijat za vjere Vlade RS, provjerili povod i svaki put nam je potvrđeno da se radi o prijemu povodom predstojećih vjerskih blagdana koji se tradicionalno organizuju u ovom dijelu godine. Poseban poziv je naknadno stizao povodom obilježavanja 9. januara, na što se predstavnici Islamske zajednice nisu niti će ikada odazivati”, navodi se saopćenju banjalučkog muftijstva.

U Muftijstvu su danas na kolektivnom godišnjem odmoru, ali poručuju da očekuju pomake entitetske vlasti kada je u pitanju novembarski dogovor o osnivanju medrese u Banjaluci.

“Podržaćemo muftiju banjalučkog Nusreta Abdibegovića, da izgradi srednjoškolski centar medžlis (medresu) i obezbijediti sredstva 500.000 KM podrške, kao i Katoličkoj crkvi za Vrtić na Paprikovcu”, kazao je Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH.

Odnosno, Petrićevcu, dodaje u telefonskom razgovoru biskup Franjo Komarica koji kaže da je razgovor sa Dodikom i ostalima u Palati bio radni i svečarski, ali negira da je sve zbog 9. januara.

Projekti pomoći vjerskim zajednicama uključujući i SPC, izgradnju srpsko-ruskog centra, te vjerskog centra u Mrkonjićima nadomak Trebinja, biće nastavljeni obećavaju i u Vladi.

“Ja želim da imamo jednu korektnu saradnju, jer kada imate dobru saradnju sa vjerskim zajednicama koje predstavljaju narode i građane u BiH, onda time gradite i jedinstvo, suživot, bolju saradnju za sve naše građane. Cilj je vlade da ovdje imamo mir, stabilnost”, kazao je Radovan Višković, premijer RS.

Inače, turbulentan je posljednjih godina bio odnos SNSD-ove vlasti sa vjerskim zajednicama. Mnogi pamte verbalni sukob biskupa Franja Komarice sa Miloradom Dodikom, koji je tražio izvinjenje biskupa, jer je Banjaluku uporedio sa Blajburgom.

Za ezan je Dodik u jednoj TV emisiji govorio da “arlauče”, no danas drugi tonovi. 100.000 KM za Islamski centar u Doboju, uz obećanih pola miliona KM za medresu i dodatna sredstva za Katolički vrtić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad