Hajrić iz Australije o požarima: Najgore tek dolazi, situacija se pogoršava

Vijesti 07. jan 202017:00 > 17:02
N1

Mirza Hajrić, ambasador Bosne i Hercegovine u Australiji za N1 je kazao da najgore tek dolazi što se suše i požara tiče u ovoj zemlji, budući da je tamo ljetna sezona tek počela, a najavljen je novi rast temperatura.

Hajrić živi i radi u Canberri – gdje je malo hladnije u odnosu na prethodne dane, a tokom noći je pala kiša.

“Palo je malo kiše tokom noći, ali najave su da najgore tek dolazi. Predviđanja su da će požari biti ugašeni tek krajem ljetne sezone, odnosno za dva mjeseca. Danas je 7. januar, po nekom australskom kalendaru – možemo ga porediti sa 7. julom u našim krajevima. Ljeto tek počinje, raspust je, milioni turista su u Australiji. Sezona je kao početkom jula u našim krajevima”, rekao je Hajrić u javljanju iz Canberre.

Prema zvaničnim informacijama, stradalo je 26 ljudi, 500 miliona životinja je uginulo, 14 miliona hektara zemlje je do sada izgorjelo – a niti jedna brojka nije konačna.

“Mi smo svjedoci da se situacija pogoršava. Imamo situaciju da je svijet počeo da reaguje. Stotine stručnjaka, vatrograsaca, ljekara na putu su ili su već ovdje i pomažu u požarima”, rekao je Hajrić za N1.

On je kazao da od sutra, 8. januara 2020. godine – temperature bi mogle rasti i do 50 stepeni Celzijusove skale.

Stradalih bh. državljana u Australiji nema.

“To je jedini dobar podatak iz cijele kataklizme. Možemo biti ponosni na naše građane, jer su u nekoliko neovisnih napora pomogli u mjeri da se sakupi i distribuira humanitarna pomoć, naporima Islamske zajednice i Bosnia Business kluba, za područja koja su najgore pogođeni požarima”, rekao je bh. ambasador u Australiji.

Do konca sedmice znat će se i konačna odluka da li će se u Australiji održati prvi Grand Slam turnir sezone, Australian Open, koji je jedan od najvažnijih sportskih događaja u zemlji.

“Pravi se evaluacija svaki dan. Prognoze su da će se igrati, mada postoji bojazan da će vodeći svjetski teniseri odustati. Do kraja sedmice bit će konačna odluka. To je iz Formulu 1 najveći sportski događaj u godini. Ogromno će pogoditi Australiju ako se pomjeri ili odloži”, izjavio je.

Iako se u javnosti pominje cifra od 500 miliona dolara štete – Hajrić je rekao da je ona mnogo veća.

“Iako gori grmlje, jedna brana je popustila i 42 triliona kubnih metara vode je poplavilo kuće uz svu sušu. Štete su mnogo veće. Štete ne mogu biti evaluirane jer najgore tek dolazi”, poručio je.

On je istakao da je i dio australske javnosti ogorčen na reakcije vlasti.

Ljekari upozoravaju na povećane opasnosti obolijevanja od disajnih bolesti, posebno kod ranjivih kategorija stanovništva.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad