Dizdarević za N1: Utisak da je američka arogancija prešla "crvenu liniju"

Vijesti 08. jan 202008:16 > 08:29
N1

Najmanje 13 raketa pogodilo je zračnu bazu al-Asad u Iraku u kojoj su smještene američke vojne snage. Islamska revolucionarna garda preuzela je odgovornost za raketiranje i tako, kaže, pokrenula operaciju "Mučenik Sulejmani". Gost Novog dana bio je Zlatko Dizdarević, bivši diplomata i novinar koji je govorio o odnosima u svijetu i trenutnoj političkoj situaciji.

“Odgovorili su na atentat ličnosti koja je legalna, a nalog za atentat je dao predsjednk. Skandalozna je prijetnja da će se bombardovati kulturni spomenici, to su civilizacijski spomenici i obilježja. Iran je uradio što je i obećao. Zašto je to urađeno tako brzo? Kazali su više puta da će to biti napad na vojne formacije, Irački parlament je donio rezoluciju da sve strane snage napuste zemlju”, kazao je Dizdarević o jutrošnjem napadu.

“Prvi dan je postojala optimistična izjava američkog generala koji je rekao da se pakuju i odu, jer “poštuju suverenitet zemlje u kojoj se nalaze”. Dan nakon toga, američki ministar odbrane kao grom iz vedra neba saopštava da je to pogrešno protumačeno, da je to bio draft izjave. Nije postojao argument jači za Irak koji je obećao reakciju”, dodao je.

Kazao je da je američka politička arogancija prešla “crvenu liniju”.

“Situacija je takva da svako ko razmišlja je zbunjen ponašanjem američkog političkog vrha. Da ne ulazimo u to da oni imaju svoju unutrašnju situaciju i prepucavanja. Ne može se oteti utisku da je ta arogancija američka prešla jednu crvenu liniju. Oni su kreirali ambijent u kojem se vjeruje da mogu sve, da imaju pravo na sve, da ono što one utvrde postaje standard. Stvoren je jedan politički mentalitet koji ne odgovara svjetskoj realnosti”.

Još je istakao da politički vrh SAD-a nije svjestan da odnosi nisu kao za vrijeme Hladnog rata.

“Nije više situacija kao u Hladnom ratu, s jedne strane SSSR, s druge SAD. Danas je s jedne strane Amerika sa svojim satelitima i EU koja se ne slaže s njom ali nema hrabrosti da joj to kaže. S druge strane su i Kina i Rusija i Iran i Indija i mnoge druge zemlje. Mislim da je ta nesvijest o političkoj realnosti na planeti kod Amerikanaca vrlo prisutna”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad