Hadžiosmanović: Maske nisu neka prevencija, ne mogu reći da se preporučuju

Vijesti 09. jan 202009:22 > 09:23
N1

"Prema onome što sam ja upratio, maske se preporučuju ljudima koji dugo borave na zagađenom zraku, tipa poštari, policajci. Za bolesnike, ne mogu reći da je to neka prevencija", kazao je za N1 ovog jutra pulmolog Teofik Hadžiosmanović.

Kada je riječ o zagađenju zraka, dr. Hadžiosmanović je kazao da je najbolja prevencija izbjegavanje uticaja štetnog zraka.

“S obzirom da je zima period kada najviše dolazi do zagađenja zraka, najčešći problemi su zdravstveni, tipa akutnih bronhitisa i prehladnih stanja koja su karakteristična za period hladnoće i zraka koji nije čist. Tu su i hronični bolesnici kojima ovakav zrak ne odgovara. Najbolja bi prevencija bila izbjegavanje uticaja tog štetnog zraka, bijeg u neki prostor ili planine. Mi se donekle možemo zaštiti od krupnijih čestica u zraku, stavljanjem šalova ili maske. Postoje određeni tipovi maski koji bolje prijanjaju uz lice koji mogu zaštititi bolje od čestica”.

S obzirom da je primjena i korištenje maske sve češća, dr. Hadžiosmanović kaže da ne može tvrditi da se maske preporučuju.

“Ja ne mogu reći da se maske preporučuju. One se koriste. Npr, u Kini gdje su te zagađenosti više bez obzira na godišnja doba. Prema onome što sam ja upratio, maske se preporučuju ljudima koji dugo borave na zagađenom zraku, tipa poštari, policajci. Za bolesnike, ne mogu reći da je to neka prevencija, jer te čestice su vrlo sitne, u zraku se vežu za tečnost i tako nastaje aerosol koji se vrlo lako udiše i teško ga je spriječiti da prodre do bronha i alveola”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad