Ramić: Vlada Kanade osudila anticivilizacijski čin proslave 9. januara

Vijesti 09. jan 202011:32 > 11:42
N1

Direktor Instituta za istraživanje genocida iz Kanade Emir Ramić danas je kazao da je Vlada Kanade osudila obilježavanje Dana RS, kojeg je Ustavni sud BiH ranije proglasio neustavnim.

“Radi se o međunarodnoj naučnoj konferenciji posvećenoj 9. januaru. Mi u Institutu i svi prisutni ovdje smatramo da je veoma važno i korisno kako za BiH tako za javnost i međunarodne istraživače na naučnoj osnovi govoriti o 9. januaru”, kazao je Ramić okupljenim novinarima u Sarajevu i dodao:

“Želim reći jednu veoma važnu informaciju koja se upravo desila u Kanadi, a to je da je zahvaljujući radu Instituta za obilježavanje genocida Kanada prvi put jedna vlada u svijetu osudila anticivilizacijski čin proslave 9. januara u manjem bh. entitetu. Ne radi se o odluci jedne nevladine organizacije, nego o odluci Vlade Kanade. MI smo zahvalni vladi Kanade”.

Još je poručio da Kanada radi mnogo kada je u pitanju kultura pamćenja u BiH.

“Inače, Kanada je po tom pitanju uradila jako puno kada je u pitanju kultura pamćenja u BiH. Svaki značajniji datum se sa državnog nivou Kanade obilježava, kao i nacionalni praznici BiH”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad