Novi Grad: Ribari pozivaju državni vrh da vidi ljepote Une

Vijesti 05. maj 201517:49 > 19:09
N1

Glas Krajišnika u slivu Une se ne stišava. Stop nuklearnom otpadu na granici sa Hrvatskom. Ako najviše državne institucije ne iznađu sredstva da se ova ideja Hrvatskih vlasti zaustavi, organizovaće masovne proteste.

Pastrmka, škobalj, som. Sve vrste ribe nalaze se na mjestu gdje se sudaraju Una i Sana.

“Ovdje imate ribe iz ravničarskih i planinskih rijeka, sve obitavaju u nekih kilometar. To je bogatstvo koje ljudi i ne prepoznaju“, rekao je Edim Džaferbegović, reprezentativac BiH u mušičarenju.

Ljepotu i bogatstvo Une nisu prepoznali ni u EU.

Ovo je teritorija Novog Grada koji ima oko 30 hiljada stanovnika, sa druge strane Une je Hrvatska, opština Dvor, a svega dva kilometra odavdje Trgovska gora – mjesto gdje bi trebao biti skladišten radioaktivni otpad.

Stanovništvo sjevero-zapadne Krajine diže glas. Peticiju protiv odlaganja radioaktivnog otpada do sada je potpisalo više od 5.300 ljudi.

Tračak nade stanovništvu uliva udruženost šest opština u slivu Une. Predstavnici Novog Grada, Bosanske Krupe, Bužima, Cazina, Kostajnice i Velike Kladuše uputili su pismo najvišim državnim institucijama. Traže podršku i postizanje međudržavnog dogovora da Hrvatska promijeni lokaciju za skladištenje otpada. U suprotnom, prijete masovnim protestima.

“Odradićemo ih, ne ovdje na granici sa Hrvatskom, već u Sarajevu pred kancelarijom EU, pred kancelarijom OSCE-a”, izjavila je Snježana Rajilić, načelnica opštine Novi Grad.

Dok političari pokušavaju dogovorima i prijetnjama zaustaviti uništavanje društvenih zajednica u slivu Une, ribari igraju na drugu kartu ali sa istim ciljem. Pozivaju državni vrh Hrvatske da vidi ljepote Une. Sigurni su da bi poslije toga duboko razmislili.

Pogledajte prilog Anđelke Marković.