Uvozimo li smrznuti hljeb?

Vijesti 15. jan 202010:18 > 10:36
N1

Uvoz pekarskih proizvoda tek je za jednu trećinu pokriven izvozom iz BiH. U 2019. godini najviše se uvozilo iz Srbije, a izvozilo u Hrvatsku. Pitanje je da li se u BiH, kao što je to slučaj sa zemljama regije, uvozi "smrznuti" hljeb koji se peče u bh pekarama? Zvanična statistika ne prepoznaje taj pojam, jer se pod izvozno/uvoznom tarifom vodi više proizvoda.

U prvih jedanaest mjeseci prošle godine ukupno smo uvezli skoro 29 tona (28,944,415 t) hljeba, peciva kolača i drugih pekarskih proizvoda podaci su Spoljnotrgovinske komore BiH. Prema istim podacima najviše smo uvozili iz Srbije, skoro 13 tona pekarskih proizvoda u vrijednosti od 59 miliona KM. Iza Srbije Slijedi Hrvatska, a potom Bugarska. Iz Ukupno 28 zemalja uvezeno je ovih proizvoda u vrijednosti od 140 miliona i 792 hiljade KM, potvrđeno je za N1.

Pekarska industrija izvozila je, no znatno manje nego što se uvozilo. Izvoz pokriva tek trećinu uvoza. Najviše se izvozilo u Hrvatsku nešto više od šest tona hljeba, peciva, kolači, keksa te ostalih pekarskih proizvoda. Ukupna vrijednost izvoza ovih namirnica u Hrvatsku dosegla je skoro 19 miliona KM pokazuje statistika.

Srbija i Hrvatska su u odnosu na uvoz zamjenile mjesta, tako da se Srbija nalazi na drugim mjestu po izvozu pekarskih proizvoda iz BiH. U prvih jedanaest mjeseci prošle godine izvezeno je u Srbiju robe u vrijednosti od deset miliona KM.
Osim zemalja regije kompanije iz BiH izvozile su pekarske proizvode i u SAD, Saudijsku Arabiju, Tursku, Irak, Irsku, pa čak i u daleku Kinu. U Kinu je izvezeno najmanje – tek pedeset kg pekarskih proizvoda u vrijednosti od 202 KM.

Obzirom da se pod uvozno/izvoznom tarifom 1095 nalazi više različitih proizvoda iz pekarske industrije teško je utvrditi da li se i koliko uvozi “svježeg hljeba”. Tj. koliko je među uvezenim proizvodima smrznutog i polugotovog hljeba.

Polemika oko uvoza “svježeg” hljeba, peciva, pokrenula se u Srbiji nakon što je “Politika” objavila da se uvoz ovih proizvoda udvostručio u 2019. godini, kada je uvezena vrijednost robe od 6,8 miliona evra, dok je 2018. godine “svježih” peciva uvezeno tek 3,1 milion evra.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad