"Pitanje Daytona se neće odlučivati ni u Zagrebu, ni u Ankari, nego ovdje"

Vijesti 16. jan 202016:37 > 16:49
N1

U svom novom broju Nacional tvrdi - Milanović i Erdogan telefonski su razgovarali o reviziji Daytona. Žele, kako piše ovaj tjednik spriječiti daljnju radikalizaciju BiH.

“Izvori bliski stožeru Zorana Milanovića Nacionalu su otkrili i da su se dvojica lidera složila da bi jedna od glavnih točaka razgovora u idućem razdoblju trebala biti analiza funkcioniranja Daytonskog sporazuma”, piše u Nacionalu.

No, Milanovićeve kolege, članovi SDP-a te glasnogovornik, ne žele pred mikrofon kako bi dali više detalja ili komenatara. Svoj komentar pak dao je neovisni saborski zastupnik Bojan Glavašević:

“Zoran Milanović kao predsjednik Republike Hrvatske može utjecati na to da politika prema Bosni i Hercegovini prestane biti HDZ-ova politika prema HDZ-u Bosne i Hercegovine, kao što je do sada bio slučaj. Očekujem da će se to promijeniti, to je ispravan smjer kojim treba ići.”

A to treba biti smjer o kojem će odlučivati sva tri konstituitvna naroda, stava je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić:

“To znači i da Srbi moraju da budu pitani i da Srbi moraju da prihvate bilo šta. Bez srpskog pitanja neće moći biti i promjene Daytonskog mirovnog sprazuma.”

Da se stvari moraju rješavati na domaćem terenu, smatraju i državni parlamentarci.

“Pitanje Daytona se neće odlučivati ni u Zagrebu, ni u Ankari, nego ovdje”, kategoričan je Mirko Šarović, a Adil Osmanović dodaje:

“Sve odluke i odluke o eventualnoj promjeni Daytonskog mirovnog sporazuma mogu se dešavati samo ovdje u Parlamentarnoj skupštini BiH.”

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručuje pak kako je Daytonski sporazum, već kako kaže, izmijenjen i razvaljen i to zahvaljući međunarodnoj zajednici te visokom predstavniku:

“U zabludi su oni koji misle da bi to pitanje stavljanjem na dnevnom redu na nekom međunarodnom forumu značilo da će biti ispoštovani njihovi ciljevi. Dakle, ukoliko se taj posao stavi na međunarodnu zajednicu, ja mislim da je to smrtna presuda za Bosnu i Hercegovinu.”

A prozvani, Valentin Inzko pak podsjeća da je već bilo nekoliko neuspješnih pokušaja izmjene Daytona, naglašava kako bi u u novom trebalo primjeniti neke važne presude domaćih i međunarodnih sudova. Odgovara i na opasku Milorada Dodika:

“Treba vidjeti sve tačke, konkretne tačke, međutim u PIC-u je jednoglasno mišljenje da to nije bio slučaj.”

Podsjetimo kako ovo nije prvi put da se o situaciji i pitanjima vezanim za BiH razgovara na relaciji Anakara – Zagreb. Iako se tvrdilo da je Kolinda Grabar-Kitarović svojevremeno od Recepa Tayyipa Erdoğana tražila da kod lidera SDA Bakira Izetbegovića urgira da pristane na HDZ-ov prijedlog izmjena Izbornog zakona, ni jedna, ni druga strana to nikada nisu službeno potvrdile.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad