Vučić i Inzko ne odbacuju promjenu Dejtona

REUTERS/Eric Miller

Dejton II nije moguć, poručio je novoizabrani hrvatski predsjednik Zoran Milanović, osvrčući se na navode medija da bi on i predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan inicirali promjene Dejtonskog mirovnog sporazuma. Da izmjene neće biti, rezolutan je član Predsjedništva Milorad Dodik.

Izmjene Ustava BiH, Dejton II i analize Dejtonskog mirovnog sporazuma ponovno su okupirale javnost u državi. Komentarišući navode medija da bi on i predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan inicirali promjene Dejtona, novoizabrani predsjednik Hrvatske izričit – to nije moguće.

“To je nemoguće, takav ugovor se može porediti sa ugovorima o granici i ne mogu se otkazivati u normalnoj proceduri. Morali biste ponovo okupiti sve strane, a to je nemoguće”, poručio je Zoran Milanović.

Započnu li izmjene Dejtona, RS neće ostati u sastavu BiH, odlučan je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Naivni su oni koji misle da mogu da provedu svoje političke koncepcije kao što to hoće Bošnjaci muslimani misleći da će novi razgovori o Dejtonu 2, kako ga oni zovu radno, donijeti im rješenja koja hoće”, potcrtao je Dodik.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ponovno je iznio svoj odranije poznati stav da će prihvatiti svaki dogovor tri naroda u BiH.

“Niko drugi, niti dva naroda mogu jednom narodu da nametnu. Nikakve planove nove, nikakve ideje niti bilo ko sa strane može da čini bez saglasnosti sva tri naroda”, kazao je predsjednik Srbije.

Do promjene Dejtonskog ustava će doći, optimističan je ipak visoki predstavnik. “Do promjene Dejtonskog ustava će doći, mora doći, jer imamo odluku Sejdić – Finci”, poručio je Valentin Inzko.

“Naša prava su zapisana u Ustavu BiH i mi primarno podržavamo Ustav, a ne da poštujemo dekadentnu volju visokih predstavnka i raznih imbecila koji su nam tamo upravljali društvom u proteklih 20 godina”, odgovara Dodik.

Da su određene korekcija Dejtona potrebne složna je većina domaćih političara, ali uz poruku da se o tome neće odlučivati nigdje drugo osim u parlamentarnim klupama.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad