Sunce, snijeg, čist zrak – slika Vlašića na kojem boravi hiljade turista

Vijesti 18. jan 202018:18 > 18:22
N1

Dok se većina građana Bosne i Hercegovine ovih dana se guši u smogu i magli, na planinama je, dakle, potpuno suprotna slika. Uživanje u zimskim radostima, zračnim banjama, domaćoj kuhinji i sportskim aktivnostima naša ekipa je zabilježila na Vlašiću.

Sunačno, bistro i vedro nebo, snijega dovoljno za skijanje, neki to rade iz hobija, dok se drugi pripremaju za takmičenja ali tu su i brojni turisti koji su došli samo da udahnu čist vazduh ili da se zabave.

“Naš klub se zove Ski klub Vlašić i trenutno treniramo disciplinu veleslalom”;

“Ja sam iz Trvanika i meni je Vlašić tu, stalno dolazimo i na vikende, išla sam i na druga skijališta ali ovdje smo se navikli na staze i kao da smo kod kuće”;

“Sad sam prvi put ovde ove godine, volim da skijam, naučio sam prije tri godine”;

“Ne skijam, pošto ne znam da skijam ali ćemo iznajmiti motore pa ćemo se ići malo vozati”, rekli su nam posjetioci.

Snijega je manje nego proteklih godina, sezona je kasnila, no posla ima.

“Trudimo se zadržati snijeg na centralnoj koja je i osvjetljena i zasnježena, a duga je oko 1.200 metara, na njoj imamo kontinuitet, na ovim drugim nema dovoljno snijega ali još uvijek rade”, rekao je Goran Šarić, direktor “Vlašić ski”.

Centralna staza je Babanovac, a najzhatjevija Markovac.

Na 1515 metara nadmorske visine počinje staza Mrakovac, najduža i najzahtjevnija. Trenutno su na Vlašiću u funkciji četiri ski lifta, a tokom vikenda je ovdje više hiljada turista.

Osim zimskih radosti ovdje se uživa i u tradicionalnoj bosanskoj kuhinji, po cijenama povoljnijim nego u gradskim restoranima.

“Najviše ide oval suvo meso, sudžuk, sir, kajmak i uštipci”, rekla je kuvarica Stana Jokanović.

Ali i u welnessu, ispijanju čaja ili kafe na suncu koji će se nastaviti i na proljeće. Tada se očekuju i brojne sportske ekipe koje su najavile svoj dolazak na pripreme. Sve potrebno im je obezbjeđeno – sportska dvorana, te fudbalski teren po UEFA stendardima i košarkaški tereni na otvorenom.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad