Prava drama uoči sjednice Socijalističke partije

Vijesti 26. jan 202019:55 > 19:56
N1

Dramatično danas u Doboju uoči sjednice glavnog odbora Socijalističke partije. Nepozvani došli članovi gradskog odbora Banjaluka kojima nije bilo dozvoljeno prisustvo sjednici. Reagirala i policija. Početak sjednice kasnio tri sata. U konačnici je održana, a isljučenja Gorana Selaka, Maksima Skoke i Milenka Savanovića i službena.

Isključenje je konačno i Milenko Savanović, Goran Selak i Maksim Skoko nemaju više ništa sa Socijalističkom partijom, poručio je Petar Đokić nakon višesatne sjednice Glavnog odbora.

“Mi imamo ukupno 59 članova Glavnog odbora, pa smo i za njih trojicu, koji su isključeni, odborili. Tako da je bilo 62 člana, samo je 6 članova glasalo protiv isključenja, svi ostali su bili za”, kaže Đokić.

Odluka nije konačna, uslijediće žalba, poručuju trojica isključenih. Navode i da 5, od ukupno 7, poslanika SP u NSRS jednoglasno traže smjenu Đokića sa pozicije ministra i predsjednika stranke.

“Imamo najave da će jedan broj narodnih poslanika samostalno izaći iz SP ukoliko odluka o našem isklkučenju postane punovažna. (Kako ćete sada djelovati u NS?) Najavili smo da djelujemo kao Klub SP i tako ćemo djelovati sve dok odluka o isključenju ne postane znavična”, navodi Maksim Skoko, isključeni član SP.

“Ne mogu više, isključeni su i ne mogu više nositi ime SP”, tvrdi Đokić.

Sjednici Glavnog odbora prethodila je drama. Nepozvanim gostima iz Banjaluke nije dozvoljeno prisustvo sjednici Glavnog odbora.

“(Jeste li vi član GO?) Ne. Ali kao član Vlade i kao član stranke po statutu imam pravo da prisustvujem”, poručuje Ranko Jokić, član SP Gradski odbor Banjaluka.

Nakon brojnih verbalnih okršaja članovi Gradskog odbora Banjaluka ušli su u salu. Uslijedile su molbe organizatora, socijaliste Srđana Todorovića da napuste, nisu sve do ulaska policije. Međutim, policija ih nije nasilno izvela, izašli su sami.

“(Otkud odjedanput taj preokret?) Ne želimo da pravimo probleme partiji. (A, pola sata prije?) Mišljenja se mijenjaju, zaključuje Jokić.

Sa tri sata zakašnjenja počela je sjednica Glavnog odbora, a prethodila joj je i višesatna sjednica Izvršnog odbora gdje je isključenim poslanicima ponuđen tekst sa priznanjem krivice i javnim izvinjenjem Petru Đokiću. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad