N1 na proslavi Đurđevdana u Vardama: Praznik novog početka

Vijesti 06. maj 201518:17 > 18:22
N1

Sveti Georgije bio je jedan od devet velikomučenika i prvih stradalnika za hrišćansku vjeru. Po njemu je Đurđevdan dobio ime, i zapravo se ovim praznikom obilježava godišnjica njegovog pogubljenja, slavi se život i novi početak, sve u ime ovog sveca.

Romi u Vardama obitavaju od 1920. godine. Najbrojnije su romsko naselje u BiH, a danas je bio njihov dan.

Tradicija stara više od hiljadu godina – obilježavanje pogubljenja Svetog Georgija, koje se desilo 303. godine.

Ovo je praznik novog početka. Običaji se razlikuju u nijansama od mjesta do mjesta, ali je svrha ista – slaviti život.

“Prvo idemo na rosu ujutro, onda se kupamo, onda se okreću janjci, kuhaju se jaja, djeca se udaraju. Ovo je nama naš najvažniji praznik”, izjavila je Zemina Vehabović, predsjednica Udruženja “Nada”.

Od generacije do generacije, u Kaknju Romi pripreme za Đurđevdan započinju na staroj vodenici porodice Mehanović.

Vodenica je stara više od 100 godina. Već četvrtu generaciju nalazi se u vlasništvu ove porodice. Romi iz mjesta Varde svakog Đurđevdana obavljaju ovdje ritualno kupanje uoči Đurđevdana.

“Svake godine oni dolaze tu i slave svoj Đurđevdan. Što se tiče problema, nema ih nikad, nismo ih nikad imali niti smo im ikad zabranjivali”, rekla je Fadila Mehanović, vlasnica mlina.

Igre, smijeh, ručak i male radosti njima su svakodnevica, ali to i dalje ne isključuje činjenicu da su svakodnevno diskriminisani i socijalno isključeni. Prema podacima popisa iz 1991. godine, u BiH je tada živjelo blizu 9.000 Roma. Prema podacima romskih udruženja u Bosni i Hercegovini sada ih je blizu 80.000.

BiH je 2005. godine potpisala  konvenciju o pravima nacionalnih manjina, a iste godine usvojena je i državna strategija za rješavanje problema Roma.

Pogledajte prilog Merime Šemić.