Pročitajte Pravilnik o neopravdanom izostajanju s nastave u školama u KS

Vijesti 28. jan 202013:47 > 13:48
N1

Ministrica za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Zineta Bogunić donijela je Pravilnik o neopravdanom izostajanju s nastave u školama u KS.

Ovim pravilnikom propisuju se uslovi pod kojim se iskazuju neopravdani izostanci učenicima srednjih škola u Kantonu Sarajevo, te utvrđuje obim neopravdanih izostanaka za izricanje odgovarajućih odgojno-disciplinskih mjera.

Svrha iskazivanja neopravdanih izostanaka

(1) Svrha iskazivanja neopravdanih izostanaka je da podstakne učenike na odustajanje od neprihvatljivih oblika ponašanja, a u skladu sa pravilima škole i kućnim redom.

(2) Cilj je ujednačavanje kriterija, kontinuirano i sistematično praćenje i dosljedno pravdanje izostanaka.

Opravdani i neopravdani izostanci s nastave

(1) Neopravdanim izostankom se smatra izostanak za koji razredniku nije dostavljena ispričnica/ljekarsko uvjerenje, koje je potpisao ili lično predao roditelj/staratelj učenika.

(2) Neopravdanim izostankom se smatra izostanak sa nastave za koji roditelj nije unaprijed tražio i dobio odobrenje i to:

a) u hitnim slučajevima usmeno od razrednika/ nastavnika sa njegovog časa,

b) pismeno od razrednika za izostanak do tri radna dana, direktora škole za izostanak do pet radnih dana i nastavničkog vijeća za izostanak do 15 radnih dana.

(3) Kada se prijevoznik ne pridržava reda vožnje, kod zastoja u saobraćaju ili u drugim sličnim situacijama, izostanci se pravdaju po nalogu direktora.

(4) Opravdanim izostankom smatra se prisustvovanje smotrama i manifestacijama u okviru kulturne i javne djelatnosti škole.

(5) Tokom školske godine roditelj/staratelj može lično opravdati izostanak svog djeteta za koji nije dostavljena ispričnica/ljekarsko uvjerenje, u trajanju od najviše dva dana u toku jednog polugodišta, odnosno četiri dana u toku nastavne godine.

(6) Načini opravdavanja izostanaka učenika, rokovi za dostavljanje ispričnice/ljekarskog uvjerenja, kao i rok javljanja o razlogu izostanka učenika, uređuju se pravilima škole.

Specifični izostanci

(1) Sve izostanke, osim bolesti učenika, roditelj mora najaviti unaprijed i pismeno zatražiti odobrenje.

(2) Učenik može izostati s nastave uz odobrenje:

a) nastavnika sa njegovog nastavnog časa (u hitnim slučajevima uz prethodno ostvareni kontakt s roditeljima, ukoliko se ne može kontaktirati razrednik),

b) razrednika (do tri radna dana),

c) nastavničkog vijeća (do 15 radnih dana).

Odlazak na specijalistički ljekarski pregled

Učenik koji ima dogovoren specijalistički ljekarski pregled dužan je izostanak unaprijed najaviti razredniku i priložiti ljekarsko opravdanje ili uputnicu nakon obavljenog pregleda.

Nepredviđene situacije i načini izostajanja

Na prijedlog odjeljenskog vijeća nastavničko vijeće će odlučivati o svakom slučaju pojedinačno i donijeti odgovarajuću odluku u situacijama koje nisu predviđene ovim pravilnikom, a koje prouzrokuju izostanak učenika sa nastave.

Izricanje odgojno-disciplinskih mjera za neopravdane izostanke

(1) Mjere za teže povrede učeničke dužnosti se izriču u skladu sa članom 109. stav (2) Zakona o srednjem obrazovanju (“Službene novine Kantona Sarajevo”, br. 23/17 i 30/19).

(2) Odgovarajuća odgojno-disciplinska mjera se izriče učeniku i zbog neopravdanih izostanaka s nastave u skladu sa članom 8. ovog pravilnika.

(3) Neopravdano izostajanje sa nastave spada u teže povrede učeničke dužnosti.

Utvrđivanje obima neopravdanih izostanaka sa nastave

(1) Utvrđuje se obim neopravdanih izostanaka sa nastave za izricanje odgojno-disciplinskih mjera.

(2) Učeniku koji neopravdano izostane sa nastave izriče se odgovarajuća odgojno-disciplinska mjera, koja za sobom povlači snižavanje ocjena iz vladanja učenika, i to:

a) od 0 do 5 neopravdanih časova – vladanje primjerno,

b) od 6 do 10 neopravdanih časova izriče se ukor razrednika – vladanje vrlo dobro,

c) od 11 do 19 neopravdanih časova izriče se ukor odjeljenjskog vijeća – vladanje dobro,

d) od 20 do 26 neopravdanih časova izriče se ukor direktora – vladanje zadovoljava,

e) od 26 do 30 neopravdanih časova izriče se ukor Nastavničkog vijeća – vladanje loše,

f) 31 i više neopravdanih izostanaka – isključenje iz škole.

Prelazne odredbe

Škola je dužna svoja opća akta uskladiti sa ovim pravilnikom u roku od 60 dana od njegovog stupanja na snagu.

Obaveze razrednika

Na početku svake školske godine, razrednik je dužan na času odjeljenske zajednice izvijestiti učenike, a na roditeljskom sastanku roditelje/staratelje učenika, o sadržaju ovog pravilnika.

Nadzor

(1) Nadzor nad provođenjem ovog pravilnika vrši Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo.

(2) Inspekcijski nadzor nad provođenjem ovog pravilnika vrši Kantonalna uprava za inspekcijske poslove.

Stupanje na snagu i primjena

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u “Službenim novinama Kantona Sarajevo”, a primjenjivaće se od školske 2020/2021. godine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad