Sarajevo: Održana svečana akademija "Zlatni ljiljan"

Vijesti 06. maj 201521:05 > 21:08
Anadolija

U Sarajevu je večeras održana svečana akademija Saveza udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja "Zlatni ljiljan" i "Zlatna policijska značka" Kantona Sarajevo povodom 9. maja Dana zlatnih ljiljana i Dana pobjede nad fašizmom.

Predsjednik Saveza udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja Kantona Sarajevo Ismet Godinjak u svome obraćanju je kazao da je hrabrošću i odvašnošću u ratu stvorena država Bosna i Hercegovina.

“Tada su se sve patriote bez obzira na vjeru i naciju stali u odbranu BiH. Stvorena je država koja nije idealna, ali je naša. Možemo se ponositi tim periodom”, zaključio je Godinjak.

Sekretar Saveza udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja Kantona Sarajevo Zijad Hasečić za Anadoliju je istakao da je manifestacija značajna kako bi se očuvala tradicija i sjećenja na ratne dane.

Anadolija

“Ovo je važan događaj za sve one koji državu BiH nose su srcu. Pored Dana Zlatnih ljiljana mi danas obilježavamo i Dan pobjede nad fašizmom”, kazao je Hasečić.

Smajil Mehanija, dobitnik priznanja Zlatni ljiljan koji je tokom rata bio pripadnik Bošnjačke brigade Trnovo, za Anadoliju je izjavio da je večerašnja manifestacija vrlo dobra prilika da se na jednom mjestu okupe nekadašnji saborci i da se prisjete ratnih dana.

Anadolija

“Moj ratni put je bio Trnovo i grad Sarajevo. Kao pripadnik vojske sam i dobitnik Zlatnog ljiljana što mi je velika čast. Ova manifestacija je važna da se mi saborci okupimo, a najbitnije je da ne zaboravimo tradiciju i naš ratni put, odnosno zašto smo se borili i zašto su neki moji drugovi dali svoje živote”, rekao je Mehanija.

Manifestaciju, kojoj je prisustvovalo nekoliko stotina građana, svojim muzičkim izvedbama su obogatili članovi škole gitare “Pink Panter”, mlada muzička nada Ajša Kapetanović i drugi muzičari.

Svečanoj manifestaciji su prisustvovali i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, Elmedin Konaković, premijer Kantona Sarajevo, predstavnici Saveza udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja “Zlatni ljiljan” i drugi visoki zvaničnici.