Raif Dizdarević: Lideri u Srbiji sigurno nisu antifašisti

Vijesti 07. maj 201508:29 > 08:45
N1

Gostujući u emisiji Pressing, bivši predsjednik Predsjedništva SFRJ Raif Dizdarević je kazao da lideri u Srbiji nisu antifašisti, jer da jesu "istinitije bi govorili o prošlosti".

Na pitanje da li se Srbija procesom rehabilitacije Mihailovića odriče svog antifašizma, Raif Dizdarević je odgovorio potvrdno.

Šta se afirmiše određenim političkim talasom kada je riječ o revitaliziranju nekih događaja. To je pokušaj predstavljanja zla dobrim”, kazao je on.

Dizdarević je kazao da Vučić konstantno naglašava ono što je temelj u odnosu država.

Vidim da kod Vučića postoji naglašavanje kada je riječ o našim odnosima, onoga što je temelj odnosa između država; suverenost, integritet i slične vrijednosti. Istovremeno se miješa ono što smo govorili o rehabilitaciji Draže Mihailovića”, kazao je.

Gost Pressinga je kazao da lideri u Srbiji sigurno nisu antifašisti, jer da jesu govorili bi istinitije o prošlosti. 

Kolinda Grabar Kitarović je krišom posjetila Jasenovac, a javno se obznanjuje posjeta Bleiburgu, dok je Titova bista prebačena u Kumrovec s Pantovčaka.

Ne razumijem državnika koji se ponaša tako. Ako se ide odavati pošta onda se odaje na način koji daje pravi sadrzaj, a ne polujavno. Nakon toga odlazi u Bleiburg gdje su se odigrali događaji gdje su stradali najveći zločinci iz Jasenovca i NDH”, kazao je Dizdarević.

Za nju ne mogu reći da je osoba koja podržava fašizam, ali ne mogu reći ni da je antifašista jer ta koketiranja prema jednim i prema drugim bez nekog uvjerenja i jasnog stava, bez političarenja u odmjeravanju; ja ne mogu da kažem tačno“, zaključio je Dizdarević.