Petković: Često sa korektan i prema poslanicima pozicije i opozicije (VIDEO)

Vijesti 31. jan 202012:09 > 12:17
N1

Srbi su, na neki način, manjina u FBiH poručio je u razgovoru za N1 potredsjednik Narodne Skupštine i član Ujedinjene Srpske Milan Petković. On je ranije potvrdio da će kao advokat bez naknade zastupati Srbe u Bosanskom Petrovcu protiv kojih je pokrenut prekršajni postupak jer su nosili kape sa obilježjima, kako navodi, Republike Srpske, ondosno Republike Srbije.

Smatram da to nije zabranjeno. Isto je kao da su nosili kapu sa obilježjima Amerike, Rusije ili Kine. Smatram da je to pokušaj da se zabrani proslava Badnjeg dana, Božića, što je veoma loša poruka”, rekao je Petković u razgovoru za N1.

Petković se osvrnuo i na slučaj iz Srebrenice. Kaže upoznat je sa događajem iz medija, te da je vidio fotografiju dječaka u srpskim narodnim nošnjama sa podignuta tri prista- što kako navodi predstavlja sveto trojstvo.

“Ne bih rekao da je tu izazivana bilo kakva nacionalna ili vjerska mržnja”, potcrtao je sagovornik N1, te dodao da zna da je Ministarstvo prosvjete i kulture zatražilo detaljnu informaciju, te da će Ministarstvo analizirati da li je to bilo primjereno ili ne.

Petković je pojasnio da ne želi da ulazi u raspravu o četnicima i partizanima, ali je dodao da Četnički pokret nije zabranjen u RS.

“Čak i da je to slučaj, možemo govoriti samo o jednoj lošoj poruci iz učionice i škole, a politici sigurno nije mjesto u školi”, zaključio je sagovornik N1.

Kao narodni poslanik i član kolegija osvrnuo se i na dva nacrta zakona kojima se ukida bijeli a koje je lično uputio u proceduru. Misli da je u 2020. godini dovoljno sazrela svijest poslanika, da se kao političari odreknu dijela svojih privilegija. Time bi poslanici, smatra Petković, pokazali da su spremni da se odriču svoje koristi.

“To nije inicijativa, to su konkretni zakonski prijedlozi odnosno nacrti. Ukoliko oni prođu skupštinske odbore narodni poslanici već na narednoj sjednici mogu razmatrati ta dva zakona”, pojasnio je Petković, koji je izrazio nadu da će se nacrti, a kasnije i prijedlozi Zakona biti usvojeni.

Niz poslednjih zasjedavanja Narodne Skupštine kojom i sam predsjedava obilježile su burne rasprave, uvrede, kršenje poslovnika.

“Smatram da opozicija mnogo češće krši poslovnik, i mnogo češće iznosi teške uvrede. Kao neko ko predsjedava mislim da sam maksimalno tolerantan, i da sam često bio korektan i prema poslanicima pozicije i opozicije”, kaže Petković, te dodaje da je prilikom zasjedanja uvažavao duh parlamentarizma.

Petković na koncu nije želio komentarisati situaciju u DNS i SP, ali je poručio da se ne Ujedinjena Srpska ne raduje takvom stanju jer žele stabilnu koaliciju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad