Šok i nevjerica u Gladovićima nakon privođenja Rame Kadrića

Vijesti 07. maj 201511:21 > 11:29
N1

Strah i neizvjesnost vlada među stanovnicima sela Gladovići na području opštine Srebrenica, u kojem su juče pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova bh. entiteta Republika Srpska (MUP RS) priveli Ramu Kadrića, zvanog Hljebar, jednog od prvih poslijeratnih povratnika u ovo mjesto.

Prema riječima mještana Gladovića, u jučerašnjoj akciji MUP-a RS, u kojoj je priveden veći broj osoba na području RS-a i pretreseno na desetine lokacija, priveden je i Mirsad Sinanović iz susjednog sela Urisići. Mještani tvrde kako nikome od njih nije jasno zašto su ta dvojica ljudi privedeni.

Ramo Kadrić se sa porodicom u selo Gladovići vratio prije više od 15 godina. Bili su među prvima koji su se vratili na prijeratna ognjišta u tom kraju. Nakon njih, u selo se vratilo još 20-ak porodica.

Međutim, nakon jučerašnjeg privođenja, mještani kažu kako su počeli razmišljati o tome da li je, ipak, život u okolini Srebrenice moguć.

Još uvijek sa nevjericom prepričavaju jučerašnje događaje, pitajući se naglas šta se dešava sa Ramom i kada će se vratiti.

Hamida Kadrić, Ramina majka, kroz suze je ispričala kako su naoružani policajci došli u selo, a zatim u dvorište njihove porodične kuće i odveli Ramu.

Javio se i rekao da je u Bijeljini

“Juče je sa suprugom otišao da pomogne komšinici da šiša ovce. Dragi Bože, kada se pomoliše kola… Lupali su na terasi, jedni u jednom dijelu kuće, drugi na sušari…”, kazala je Hamida koja je tada pozvala sina Ramu da dođe kući, rekavši mu da ga trebaju neki ljudi.

Kako je kazala, Ramo je došao i nakon toga su ga odmah odveli.

“Po kući su sve pretražili. Tražili su oružje. Odnijeli su čak i dvogled koji snaha koristi kada čuva ovce. Pokupili su i noževe po kući”, ispričala je Hamida, koja je objasnila kako članovi njene porodice čuvaju stoku i bave se poljoprivredom.

Ramo se jučer, nakon što je odveden, javio svojima telefonom i kazao da se nalazi u Bijeljini i da su mu oduzeli mobitel.

Ramina supruga Halida bila je sa njim kada je priveden. Kaže da su bili iznenađeni onim što se dešava: “Udarila božija sila na kuću. Nismo ništa znali. Kažu da su cijelu noć okruživali kući, a mi smo spavali. Kada smo se juče ujutro vratili do kuće, od komšinice kojoj smo pomagali šišati ovce, oni su već okružili cijelu kuću. Puške su uperili da se ne možemo približiti kući.”

Halida je, kako je naglasila, bila izgubljena zbog situacije koju su zatekli pred kućom, jer nisu znali šta se dešava, zašto je policija tu.

 “Pretresli su sve. Šta su mogli naći? Nemam ja ovdje oružja. Mi smo se vratili da živimo. Imamo svoju stoku i ovce, a oni nas tjeraju odavde. Smetamo im što imamo člansku kartu Islamske zajednice”, dodala je.

Halida Kadrić: Nikome nismo nanijeli zlo

Naglasila je i da je njen suprug Ramo srčani bolesnik, koji je operisao srce i pluća.  

“Svašta je preživio, a oni da njega vode džaba. Sve su pretražili u kući i pitali su za sve, šta će nam. Ramo je ranije imao lovačku pušku, jer je lovac, ali su je ranije oduzeli. Pokupili su noževe iz kuće. Šta će njemu nož koji ja nosim kada čuvam ovce, da ogulim jabuku…”, dodala je Halida.

Dodala je kako je u trenutku privođenja krenula za mužem, ali joj policija nije dozvolila da ide s njim.

“Nikom nismo ni dužni ni krivi. Nikome nismo nanijeli zlo. Sve sebi naradimo i tako živimo. Oni su njega, onako slabog srčanog bolesnika odveli. Uhapsili su ga da nije znao ni zašto to rade”, ističe očajna Halida.

Prisjetila se i događaja od prije nekoliko godina kada su Ramo i ona uredili nadgrobni spomenik pravoslavca sahranjenog u njihovoj njivi.

“Na toj zemlji je bio ukopan jedan Srbin. Moj svekar je nekad kupio tu zemlju, a moj suprug zna tu familiju. Bili su pali svi ti spomenici, a on je jednog dana došao i rekao da je taj čovjek isto k'o i njihov roditelj. Sve smo napravili, ali džaba, ne daju da ovdje živimo”, ispričala je Halida i dodavši kako je među narodom u selu zavladala panika.

Prema njenim riječima, u posljednje vrijeme u selu se pričalo o povratku još nekih mještana, dodavši da se nakon jučerašnjih događaja to, najvjerovatnije, neće dogoditi.

Razmišljaju o odlasku iz sela

“Imamo traktor. Ramo nije odvajao ni Srbe ni muslimane. Išao je i radio svima. I oni su dolazili nama, ali više nemam povjerenja ni u koga. Samo da dođe, pa da idemo odavde. Nema nikakvog ostanka, samo se moramo pokupiti i ići. Ostavila sam stoku i onda, i sada ću to uraditi. Nisam ja ovdje došla da se naoružam”, poručila je Halida.

Bajro Kadrić, jedan od prvih komšija i amidža Rame Kadrića, kazao je kako su jučerašnji događaji unijeli strah među mještane Gladovića, što su potvrdile i ostale komšije koje smo zatekli u njegovoj kući.

“Kako nije strah? Čim vidim policiju, a naročito naveče, strah me je”, kazao je Bajro.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske jučer su proveli akciju pod nazivom “Ruben” u kojoj je priveden veći broj osoba i pretresene 32 lokacije. Akcija je provedena po nalogu Specijalnog tužilaštva RS, a privedene osobe sumnjiče se za umiješanost u nabavljanje oružja i eksploziva s ciljem izvođenja terorističkih akata na institucije RS i njihove predstavnike, saopćeno je iz Specijalnog tužilaštva Republike Srpske.

“Vrše se pretresi na 32 lokacije širom RS, na osnovu operativnih saznanja da se na ovim lokacijama nalaze osobe koje posjeduju oružje i koje se dovode u vezu sa radikalnim pokretima, koje su nalazile ili se nalaze na sirijskom ratištu, i koje vrše vrbovanja građana BiH za odlazak na strana ratišta”, izjavio je jučer portparol MUP-a RS Milan Salamadija.

Detalji ove akcije, kako je rečeno, bit će saopćeni danas.