Zajednička molitva u BiH: "Cvijet nade u globalnom vrtu kojem prijeti korov"

Vijesti 04. feb 202018:49 > 19:00
N1

Zajednička molitva predstavnika četiri religije u BiH je rijetki cvijet nade u globalnom vrtu kojem prijeti korov otvorene netolerancije, poručila je to danas zamjenica glavnog administratora USAID-a Bonnie Glick, nakon potpisivanja ugovora o saradnji sa Jakobom Fincijem, predsjednikom Jevrejske zajednice BiH i predsjedavajućim Skupštine Međureligijskog vijeća BiH.

“Danas je ovo veliki doprinos našem radu i podrška onome što se trudimo da postignemo, a to je izgradnja trajnog mira i ukidanje jezika mržnje koliko god se to može”, riječi su Jakoba Fincija.

“Ovdje sam danas da slušam i učim iz izuzetnog napretka koji ste ostvarili nakon završetka ratnih sukoba, tokom više od dvije decenije – u procesu stvaranja nove tradicije mira i razumijevanja”, dodala je Glick.

Vjerskim liderima upućeni su komplimenti, političkim – upozorenja.

“Smatramo da politike koriste našu multietničku državu i suprotstavljaju narode jedne drugima”, rekao je to reis Husein Kavazović.

Iz svega što nam se dogodilo treba da izvučemo pouku i naučimo lekciju, istakao je reisu-l-ulema efendija Husein Kavazović. Komentarišući aktuelna međureligijska sporenja, istaknuo je da imamo sasvim dovoljno munara i tornjeva, te da o nemiru koje u druge unosimo trebamo danas povesti računa – cijenivši svaku žrtvu i molivši se za mir:

“Smatram da i križeva i polumjeseca već imamo sasvim dovoljno u BiH, ne mislim da je dobro da ih baš na svakom mjestu postavljamo, iako trebamo poštovati i križ i polumjesec, to su simboli naših naroda, ali trebamo voditi računa da li ćemo time unijeti nemir kod drugih.”

Kardinal Vinko Puljić nije želio komentarisati pojedinačne slučajeve koji se odnose na vjerske nesporazume. Istakao je da je važno osigurati međureligijsku ravnopravnost i osjećanje sigurnosti u građanima:

“BiH je jedinstvena mala zemlja sa ovoliko raznolikosti i čini se da premalo znamo to vrednovati, bilo lokalne ili međunarodne sile. Misle da će riješiti problem ako ignoriraju različitost, pa stvore sinkretizam, što je skroz krivo.”

Zajednička molitva održana je u prostoriji sa čijih su zidova opominjale oči preživjelih logoraša, pripadnika svih zaraćenih strana – kao simbol zajedništva u patnji i stradanju i podsjetnik da u u ovoj zemlji i bolu koji još nije iščezao, moramo jedni drugima biti oslonac.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad