Prisjetimo se: Kako je Kirk Douglas u Sarajevu pojeo najskuplje ćevape

Vijesti 06. feb 202010:36 > 10:44
GABRIEL BOUYS / AFP

Preminuo je legendarni glumac, scenarista i producent Kirk Douglas, a mi smo se prisjetili kako je ovaj slavni glumac u Sarajevu pojeo najskuplje ćevape.

Kirk Douglas jako dobro je pamtio Sarajevo, a ne samo po tome što je bio i veliki prijatelj sa Titom. Ovaj velikan holivudskog glumišta boravio je u Sarajevu tokom Olimpijskih igara 1984. godine u glavnom gradu BiH.

Douglas je tada platio vjerovatno najskuplju porciju ćevapa u Sarajevu. Naime, tokom jedne večere – konobar ili vlasnik jednog restorana – dosjetio se da poveća cijenu jednog od najpoznatijih sarajevskih brendova više od 10 puta.

Vjerovatno su iskoristili situaciju što su u Sarajevu tada bili apsolutno svi, od običnih turista do holivudskih zvijezda. Svi su uživali u čarima domaće kuhinje – po različitim cijenama.

“Onda se neki sarajevski mangup sjeti da za*ebe Kirka Douglasa”, prisjetio se Goran Bregović u emisiji Robna Kuća na RTS-u jedne prilike.

“Douglas je ušao u restoran Dallas, sa svojim prijateljima. Naplatili su mu u to vrijeme nevjerovatnih 100 dolara za to vrijeme za neće ćevapčiće”, prisjeća se u istoj emisiji Raka Marić, menadžer benda Bijelo Dugme.

“Oni jadni misle da su to ovce, pa se sjetio u nekom lijevom restoranu da mu naplati 10 puta više”, dodao je Bregović.

“To ti je skandal bio. Kako je mogao da skrnavi gostoprimstvo Sarajlija”, kazao je Marić, a Bregović da su taj restoran odmah nakon toga zatvorili. Njih dvojica tvrde da su vlasnika restorana ili konobara koji se sjetio da prevari Kirka Douglasa – da ‘linčuju’ u Sarajevu. U narednih pet godina, u taj restoran niko nije htio da ide.

Douglas je 1996. godine dobio počasnog Oskara za 50 godina kreativne i moralne snage u filmskoj zajednici. Osvojio je nagradu “Cecil B. DeMille” 1968. godine i niz drugih nagrada za svoj rad na filmu.

Douglas je rođen 9. decembra 1916. godine kao Issur Danielovitch u Amsterdamu, New York, kao sin Bryne “Berthe” (rođene Sanglel) i Herschela “Harryja” Danielovitch, biznismena. Popularnom glumcu Michaelu Douglasu je bio otac.

Najvažnija filmska ostvarenja su mu 20,000 Leagues Under the Sea (1954.), Lust for Life (1956.) Paths of Glory (1957.), Gunfight at the O.K. Corral (1957.), The Vikings (1958.), Spartacus (1960.), Lonely Are the Brave (1962.), Seven Days in May (1964.), The Heroes of Telemark (1965.), Saturn 3 (1980.) i Tough Guys (1986.).

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad