VMBiH zatražilo informacije o privođenju povratnika u RS

Vijesti 07. maj 201522:09 > 22:11
N1

Vijeće ministara BiH zatražilo je sveobuhvatnu informaciju od Ministarstva sigurnosti, državnih sigurnosnih agencija i Ministarstva ljudskih prava o masovnom privođenju Bošnjaka povratnika u Republici Srpskoj.

Istovremeno je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić dodao da Vijeće u potpunosti ostaje posvećeno borbi protiv terorizma i kriminala, ali da to ne smije imati etnički predznak niti smije biti selektivno provođeno.  

Istakao je da je terorizam globalni problem koji zahtijeva visok stepen koordinacije i saradnje na nivou BiH i regije, a da se od institucija Republike Srpske traži da osiguraju maksimalan stepen zaštite života i imovine povratnika koji žive i rade u skladu sa zakonima Bosne i Hercegovine i Republike Srpske.  

Bilo kakvo izlaženje izvan okvira nadležnosti i bez obavezujućih i potrebnih odluka nadležnih pravosudnih organa neće i ne smije biti tolerisano jer bi značilo vaninstitucionalno i vansistemsko djelovanje organa koji su zaduženi za provođenje zakona i očuvanje reda i sigurnosti, saopćeno je iz iz kabineta predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića.