Omarska i Kozarac mogle bi postati nove opštine u BiH

Vijesti 11. feb 202016:39 > 17:34
N1

Omarska i Kozarac mogli bi postati nove opštine u BiH, ukoliko nadležne institucije u Republici Srpskoj uvaže inicijative građana koje su se već našle pred prijedorskom gradskom skupštinom. I u jednom i u drugom slučaju, elaboratom potvrđuju ekonomsku opravdanost, no za sve će morati dobiti i političku podršku. U Gradu na Sani, traje beskomprimisna borba za prevlast između SNSD-a i DNS-a, pa su i ova pitanja u izbornoj godini ispolitizovana. S namjerom ili bez nje?

Oko 13.000 građana, 3 osnovne škole sa oko 750 učenika, rudna bogatstva, te prihodi od koncesione naknade od Arcelor Mittala, argumenti su u rukama pokretača inicijative da Omarska dobije status opštine.

Branko je ovdje rođen, zasnovao je porodicu, kaže da je Omarska Prijedoru dala mnogo, ali joj se malo vraća.

“Govorimo o nekoj projekciji oko 5, 5 i po miliona KM, ali nije novac presudna stvar. Mi želimo da stvorimo bolji ambijent za mlade ljude, da sačuvamo naše mjesto, koje, ukoliko se ne preduzmu radikalnije mjere, osuđeno je da ostane pusto. To nama, ljudima koji živimo ovdje, nije interes”, kazao je Branko Anđić iz Inicijative “Opština Omarska”.

Omarskoj su u novembru odbornici dali zeleno svjetlo, a konačnu odluku o statusu donijeće Vlada i Narodna skupština.

Inicijativu sa istim ciljem ima i većinski bošnjački Kozarac.

Kozarac je do 1963.godine bio opština. Danas tek prijedorska mjesna zajednica bez pravne snage.

I bez kapitalnih investicija punih 20 godina, ističu Kozarčani. Nemaju ni sportsku, ni kino dvoranu, infrastruktura propada.

Sve što postoji, izgradili su sami uz pomoć dijaspore ističe Sead Čirkin iz incijative “Kozarac-opština”.

Pokazuje nam i elaborat o osnivanju opštine koja bi finansijski bila samoodrživa i imala oko 20.000 stanovnika. Od 300 zaposlenih u gradskim službama, kaže Čirkin samo je troje-četvoro iz Kozarca.

“Otprilke 5-6 miliona se ubere raznih prihoda u budžet Grada Prijedora sa ovog prostora, i možda se 5-6 posto vrati na ovo područje. U opštinama EU, taj pocenat povrata lokalnoj zajednici kreće se od 40-60 posto”, kazao je Čirkin

Omarska i Kozarac, jedni preko puta drugih, jedno većinski srpsko naselje, drugo bošnjačko, sa istim inicijativama.

Bolji život očekuju svi. No, u godini lokalnih izbora, Bošnjaci bi mogli prevagnuti hoće li vlast u Prijedoru zadržati stranka Marka Pavića, ili pak Milorada Dodika?

“I kada smo bili u vlasti, i u opoziciji, Kozarac funkcioniše na principu nevladinog sektora”, kazao je Čirkin.

No, rješenje političke zavrzlame u Prijedoru se ne nazire. Kohabitacija DNS-ovog gradonačelnika i SNSD-ove skupštinske većine, teško funkcioniše.

Lokalni SNSD jasan je u podršci inicijativi Omarske, no Kozarac je kažu stvar političke trgovine.

“DNS brani poziciju gradonačelnika, SDA gleda da nekako upakuje poziciju opštine Kozarac, ne znam baš koliko su im namjere iskrene. Koliko sam uspio vidjeti, gospoda iz SDA žele da produže svoje odborničke mandate, a ljudima iz Kozarca se sviđa da živi ta inicijativa. DNS i SDA pokušavaju u punom smislu riječi da iskoriste Bošnjake”, tvrdi Saša Bursać, SNSD Prijedor.

Sve optužbe SNSD-a ranije su demantovane. Danas kratko iz DNS-a kažu da postoje zakoni koji definišu sve inicijative, ali da neće ulaziti u politikanstvo u predizborno vrijeme.

Inicijative o osnivanju opštine Kozarac i Omarska uzburkale su ionako nestabilnu političku situaciju u Prijedoru. I to pred lokalne izbore, na kojima SNSD juriša da osvoji DNS-ov bastion.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad