Mešinović: BiH sada nije nimalo seksi, nije nimalo primamljiva ni zavodljiva

Vijesti 12. feb 202015:16 > 20:12
N1

Ako posmatramo BiH kao neku robu, jer ona jeste proizvod svih nas koji jesmo tu, ja ću vam reći da BiH sada nije nimalo seksi, nije nimalo primamljiva ni zavodljiva, ističe u emisiji Pressing Sanda Mešinović, demografkinja.

“Imamo procjene koje se baziraju na iskustvu drugih zemalja istočne Evrope, Baltika, susjeda i drugih koji su pristupile navedenom uvozu radne snage. Vrlo vjerovatno, ako pratite šta rade Udruženja poslodavaca BiH i za šta lobiraju, vidite da se fokusiraju na odrđene stvari; da se može iznajmljivati radnika, a dosta pritiska se pojavljuje u kontekstu povećanog uvoza broja radnika. Odlazi dosta, pored visoko kvalifikovanih, odlazi dosta nisko kvalifikovane radne snage, a s druge strane nemate novčani stimulans, dakle 200 eura kao najnižu minimalnu nadnicu”, kaže u emisiji Pressing Admir Čavalić, ekonomista.

Odakle ćemo još uvoziti radnu snagu?

“Pazite, mi još nismo pristupili tom trendu. Ako se posmatraju podaci o uvozu radne snage najviše dolaze profesionalci iz Srbije i Hrvatske i donekle iz Turske. Mi još ne uvozimo nisko kvalifikovanu radnu snagu, imajući u vidu da BiH pripada Evropu i sami uslovi života su takvi da će oni vjerovatno doći i obavljati neke poslove i slično. Ne treba da nas to brine i domaće stanovništvo, to je dobro za ekonomiju”, kazao je Čavalić.

Sanda Mešinović, demografkinja koja trenutno živi u Beogradu je kazala da zemlja koja ne razumije da je njen kapital sam čovjek-  je ustvari izgubljena zemlja.

Hvala na otvaranju teme, mislim da je to stub jednog društva. Zemlja koja ne razumije da je njen kapital sam čovjek, je izgubljena zemlja. Ja kao neko ko ima demografsku pozadinu i bavi se potrebama stanovništva, imam kompleksnu lepezu stvari o kojima bi željela da razgovaramo”, kaže Mešinović.

Istakla je da BiH kao “produkt” trenutno nije nimalo seksi, niti primamljiva.

“Sve kolege su napomenule da imamo samo procjene i procjene, ne trebamo dalje od toga da diskutujemo. Jedna zemlja koja ima ovakav potencijal, sve svoje strategije bazira na procjenama i mislim da to nije dobro. Kao neko ko se bavio marketingom i prodajom, moram vam reći da svaka roba ima svog kupca. Ako posmatramo BiH kao neku robu, jer ona jeste proizvod svih nas koji jesmo tu, ja ću vam reći da BiH sada nije nimalo seksi, nije nimalo primamljiva ni zavodljiva. Nije u stanju da obavi svoje elementarne potrebe. Ja sam iz BiH otišla jer me je državni aparat gušio”.

Kada je riječ o metodama koje bi mogle promijeniti situaciju, kazala je da bh. društvo mora promijeniti paradigmu kako posmatra svoje stanovništvo.

“Djetetu u kući nije dovoljno da je sito i presvučeno. Ja sam dijete u kući BiH. BiH je moja majka. Meni kao djetetu nije dovoljno da me mama nahrani i da imam krov nad glavom. Ja bih da se igram, da istražujem, učim i rastem. To je poenta. Mi moramo promijeniti paradigmu kako gledamo naše stanovništvo i kako kreiramo alate da pomognemo tom svom djetetu kako da raste, da se razvija i kako da ostane u svojoj kući, u BiH”, dodaje.

“Ja podržavam sve ljude koji žele da odu iz BiH zato što onda BiH ima šansu da pod tim pritiskom doživi jednu vrstu katarze. Ljudi i sistemi se mijenjaju u onom momentu kada se čini da nema rješenja. BiH je jako troma i spora. Kada biste opisali BiH kao jednu osobu, to bi bio starac koji je obučen lijepo i lijepo miriše, ali suština mu je trula”:

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad