Šta je kamen spoticanja za formiranje vlasti i nove vlade u Federaciji BiH

Vijesti 13. feb 202018:19 > 18:25
N1

Federacija Bosne i Hercegovine u blokadi je više od godinu dana, jer od prošlih Općih izbora nije imenovana nova Federalna vlada. Rezultat je to spora između SDA i HDZ-a, koji traži izmjene Izbornog zakona kao jamstvo izbora legitimnih predstavnika hrvatskog naroda. U SDA to smatraju nepotrebnim uvjetovanjem, a OHR, Američka ambasada i Delegacija Europske unije pozivaju političke stranke na formiranje Vlade Federacije, bez odlaganja.

Šesnaest mjeseci, toliko je Federacija Bosne i Hercegovine u blokadi. Nema nove Vlade, nema kandidata za entitetskog predsjednika, nema dogovora SDA i HDZ-a.

Kamen spoticanja je izborno zakonodavstvo, na kojem inzistira HDZ, zahtijevajući legitimno predstavljanje naroda.

“Kako na izborima 2022. godine ne bi imali negiranje konstitutivnosti naroda, i legitimnog predstavljali. Trebat ćemo intenzivno komunicirat u vremenu ispred sebe”, kazao je Dragan Čović, predsjednik HDZ-a

I naravno da je naš cilj da se unutar Federacije uredi taj dio, da svaki narod bira svoje predatavnike, i ne vidimo šta je tu sporno. Iako se bojim da nemamo više vremena. Ukoliko se ne postigne dogovor u narednih mjesec-dva, bojim se da ćemo imati jedan ozbiljan zastoj u Federaciji BiH”, poručio je Ivo Tadić, delegat u Domu naroda FBiH, HDZ.

Razloga za zastoj nema, tvrde u SDA. Uvjetovanja u smjeru izmjena Izbornog zakona onako kako odgovora samo HDZ-u, ne dolazi u obzir, jednoglasni u DF-u i SDA.

“Nema nijednog razloga da se ne uspostavlja vlast i nova vlada u Federaciji. Ako neko misli da blokira sa Izbornim zakonom, koji nema nikakve veze sa izborom Vlade, oni koji žele da blokiraju, to će im se sigurno vratiti kao bumerang”, kazao je Aljoša Čampara – SDA

“Uslovljavanje izmjena Izbornog zakona po željama jedne stranke, ne vode nikakvom dogovoru. DF je preložio svoje izmjene Zakona na državnom nivou. Svjesni smo da HDZ i HNS koji samo govore o Izbornom zakonu, a nisu opredložili ništa konkretno”, kazao je Milan Dunović, potpredsjednik FBiH, DF.

Čelnici SDA i HDZ-a mjesecima pregovaraju o pitanjima izbornog zakonodavstva i formiranja federalne vlasti. Uspjeh im do sada nije bila jača strana. OHR, Američka ambasada i Delegacija Europske unije pozvali su ih da formiraju entitetsku vlast bez odlaganja. No, političke stranke se ne miču sa ranije zauzetih stavova.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad