Upitna čistoća vode u HNK

N1

Hercegovačko-neretvanski kanton jedan je od kantona s najvećim brojem kancerogenih oboljenja u FBiH. Uzroci se mogu potražiti u različitim segmentima, nečistom zraku, hrani, ali i vodi, čija se ispravnost često dovodi u pitanje. Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo HNK, analiza rađena prošle godine pokazala je nepravilnosti, odnosno, fekalno zagađenje vode.

Zbog nepoštivanja zakonske regulative i veoma loše zdravstvene kontrole u lokalnim vodovodima stanje u ovoj oblasti značajno se pogoršava, stoji to u izvještaju o stanju zdravstva na području HNK. Prema podacima ZZJZ u 42 analize na mikrobiološku ispravnost vode, od ukupno 692, utvrđeno je prisustvo bakterija. Što se tiče fizičkih parametara, obrađen je 81 uzorak vode, od čega se njih 16 pokazalo neispravnim.

“Hemijskoj kontaminaciji vode se danas ne pridaje značaj kao što je to kod mikrobiološke analize. Kad dođu neke hidrične infekcije, one idu jako brzo, s bolovima u stomaku, proljevom i sl. Međutim hemijske supstance danas imaju drugo dejstvo one se akumuliraju u organizmu čovjeka, to može da bude godinama, decenijama. Ali će one nakon nekog perioda pokazati svoju toksičnost, mutagenost, kancerogenost itd”, navodi Eniz Čolaković, šef Službe zdravstvene ekologije Zavoda za javno zdravstvo HNK-a.

Problematični su, tvrdi, lokalni objekti za vodosnabdjevanje gdje ne postoje zone sanitarne zaštite, ne vrši se redovna dezinfekcija, što predstavlja potencijalnu opasnost za zdravlje stanovništva. U Agenciji za sigurnost hrane BiH kažu uzroci zagađenja su uglavnom fekalnog porijekla uzrokovanog bakterijama.

“Najčešće Ešerihija koli, enterokoki, bakterije znači, to je od mikrobiologije, dok je od fizičko-hemijskih parametara zanimljivo, prisutan najčešće Mangan”, kaže Dragan Brenjo, zamjenik direktora Agencije za sigurnost hrane BiH.

Kakvu vodu piju stanovnici HNK, iz Vodovoda na ovo pitanje nismo dobili odgovor. Javnost uglavnom nije dovoljno upoznata sa kvalitetom vode za piće iz gradskih vodovoda, stoga je često prisutna dilema da li piti flaširanu ili vodu iz česme?

Struka pak uvjerava…

“Ukoliko je voda zdravstveno ispravna, bolje je piti vodu iz slavine, nego iz plastičnih boca koje su za jednokratnu upotrebu i mogu sadržavati određene endokrine disruptore”, tvrdi Nevena Ćorić, nutricionistkinja.

Najčešći potencijalni zagađivači, kako navode u ZZJZ su neuređena i ”divlja” odlagališta, čiji otpad često završava u koritu rijeke Neretve. A sve to može biti uzrokom povećanih kancerogenih oboljenja koja su iz godine u godinu u ovom kantonu sve učestalija.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad