Promjene vremena ne prestaju: Zašto februar zovu "Veljača prevrtača"

Vijesti 18. feb 202019:59 > 20:05
N1

Iznadprosječna toplina, pa kiša , a onda i snijeg. Opravdana rečenica Veljača prevrtača.

“Za mjesec februar uobičajene su promjenjljive vremenske prilike ali temperaturni režim koji imamo proteklih dana svakako nije uobičajen s obzirom na to da su temperature zraka i prestizale rekordne vrijednosti za ovo doba godine , prije svega mislimo na područje grada Sarajeva gdje je postavljen novi temperaturni rekord”, kazao je Nedim Sladić.

Na meteorološkoj stanici Bjelave u Sarajevu jučer je izmjerena temperatura zraka od 21,6 stepeni celzija.Time je, nadmašen dosadašnji apsolutni maksimum temperature zraka od 21,4 stepena, zabilježen 25. februara 2008. godine.

Rekord prije ovog je bio je 25.2. 1990 i on je iznosio 20, 2 stepena celzijusa. U ostalim gradovima u BiH rekord nije oboren.

“Ovaj rekord koji je za 0,2 oboren nije toliko negativan za stanovništvo BiH ali je dokaz da su klimatske promjene na našim prostorima evidentne i da su tu i da iz godine u godinu imamo obaranje nekog rekorda bio on kroz maksimalne temperature minimalne temperature malo i ekstremnije kad su u pitanju i dnevne količine padavina tako da su to sve posljedice klimatskih promjena”, kazao je Bakir Krajinović iz FHMZ.

Da su klimatske promjene sve izraženije dokaz je i snimak sa Anktartika od 12. februara gdje se veliki ledeni brijeg otkinuo se s glečera Pine Island, tada je izmjerena i rekordna temperatura ikada izmjerena na Anktarktiku – 18,3 stepeni Celzijusa.

“EU posjeduje satelit naziva Sentinel koji prati i mjeri promjene. Zabilježili smo neke dramatične snimke. Zašto je to važno? Prije svega zbog povećanja nivoa mora. Dva su velika glečera. Činjenica da se oni tope znači da smo u velikoj nevolji kada govorimo o povećanju nivoa mora”, kaže Clare Nullis, portparolka WMO.

Naučnici vjeruju da je globalno zagrijavanje uzrokovalo toliko topljenja na južnom polu,te da bi se mogao očekivati porast globalnog nivoa mora od najmanje tri metra kroz desetljeća. A i u BiH u budućnosti možemo očekivati još ektremniju promjenu klime.

“Jer se na našem prostoru, ne govorimo samo o BiH nego i o regiji , upravo dešava ono što mi naglašavamo kao negativnu osobinu a to je da ništa ne radimo po pitanju sprječavanja klimatskih promjena”, kaže Krajinović.

Ako ste mislili da je proljeće stiglo u febrauru prevarili ste se.

“Pravog proljeća možemo reći da nema još uvijek ipak i dalje su te prevrtljive vremenske prilike , mart mjesec je isto tako prekretnica između zime i proljeća , gdje proljeće polako preuzima prevlast i u martu treba očekivati tzv . babine huke odnosno onu njegovu čudljivu prevrtljivost. “

Na dolazak proljeća ćemo sačekati. No buđenje svijesti kada su u pitanju klimatske promjene, ne može čekati. Planeta je sve toplija, a vremenske prilike sve prevrtljivije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad