Šta dolazi nakon porođaja, sreća ili depresija? (VIDEO)

Vijesti 20. feb 202010:46 > 10:57
Freeimages

Čak 80% majki preživi blagu depresiju nakon porođaja, razlozi za to su hormonalni dizbalans, napor koji porodilje prežive, ali i očekivanja okoline. Jedna od majki koja se sa depresijom uspješno izborila je Banjalučanka Ranka Vuković. Problem je, priča za N1, prepoznala, i sa njim se suočila, osam mjeseci nakon porođaja.

“U trudnoći sam očekivala da će to da bude ljubav na prvi pogled, da ću ja da budem savršena majka, majka sa mnogo strpljenja i ljubavi”, kaže Ranka Vuković, majka je dvogodišnjeg dječaka.

Nakon što se porodila u martu 2018. godine, Vuković priča, našla se u čudnoj situaciji, jer joj se to nije događalo. Podršku je kaže imala od supruga, no ne i od okoline koja nije razumjela zašto nije zadovoljna. Tražeći izlaz, pronašla je Eko Eho centar.

“Htjela sam samo za sebe sat vremena, ne shvatajući dubinu svog problema. Možda je lakše ispričati potpunim strancima kako se osjećaš, nego ljudima oko sebe”, kaže ova majka.

Odlazak na radionicu je kaže, sagovornica N1, bio prvi izlazak iz kuće bez djeteta u osam mjeseci.

“Značila mi je ta radionica, iako su to bile nepoznate žene, sve smo bile u istom problemu , djelile smo iskustva i shvatila sam da ako se nećete pobrinuti sami za sebe, to neće niko da uradi”, kaže Ranka Vuković.

Dobra vijest je da se sve veći broj roditelja priprema na roditeljstvo učestvujući na radionicama pojašnjava pedijatrijska sestra Ana Tikveša iz bijeljinskog Udruženja “Mama M”.

“Radionice za mame i tate, osim što uče prve korake, upoznajemo ih sa aktivnostima, šta kad beba dođe kući. I mame i tate su zainteresovani za to kako treba da se ponašaju“, rekla je Tikveša.

Poseban pritisak dolazi od samih porodilja, koje mnogo od sebe očekuju.

“Žene su, moj prvi utisak je, uglavnom zbunjene, pogotovo prvorotke. Doslovno ne znaju šta ih je snašlo”, kaže Tikveša.

N1

Period nakon poroda je za majke veoma težak, dolazi do dizbalansa hormona, uložile su veliki napor, za cijelu porodicu dobitak djeteta je stresan događaj pojašnjava psihoterapeutkinja iz Sarajeva – Đana Lončarica.

“Velika je vjerovatnoća da porodila osjeti negativne emocije, 80, do 85% žena osjeća i druge emocije što je normalno. Samo nametanje od strane okoline da žena mora biti u stanju euforije i radosti predstavlja dodatan pritisak”, dodaje Lončarica.

Majke mogu osjetiti neku vrstu stigme zato što nisu u raspoloženju kakvo se očekuje od njih oblasnila je sagovornica N1.

“Važno je da i kao profesionalci i ljudi damo priliku majkama da ispolje sve što osjećaju. Da to prihvatimo onakvo kakvo jeste, a ne sa svojim idejama i fantazijama kako to treba da bude”, rekla je Lončarica.

Đana Lončarica dodaje da su izloženije postporođajnoj depresiji žene koje su ranije imale psihičke probleme, i one koje su nakon rađanja prve djece imale postporođajnu depresiju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad