Marinković-Lepić: Krizama se prikriva nelegalno stečeno bogatstvo

Vijesti 21. feb 202009:38 > 10:07
N1

Gosti Novog dana bili su Jasmin Ahić, profesor na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije UNSA, i Mirjana Marinković-Lepić, zastupnica u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH iz Naše stranke.

Jučerašnji dan su obilježila ubistva i fizički napadi – od ubistva u krugu Studentskog centra Nedžarići u Sarajevu, do Njemačke i Londona.

Ahić je o jučerašnjem danu rekao da je bio užasan jer je prvenstveno izgubljen jedan ljudski život, a samim tim je uništeno nekoliko porodica, te da to nosi reperkusije na cijelo društvo. “Evidentno je da studentski centri imaju, osim finansijsko-operativnih problema, i probleme u samom funkcionisanju između studenata i u upravljanju. Šta se tu desilo, istraga će pokazati”, komentarisao je Ahić.

“U studentskim centrima postoje sigurnosni mehanizma, ali ono što se dešava u samom krugu, također mora biti dovedeno na veći nivo”, dodao je.

Govorio je i o napadu u njemačkom gradu Hanau, te rekao je vrlo vjerovatno da će se utvrditi da je u pitanju “hate crime”, kao i da 90 posto napada prođe neopaženo, a motivirani su islamofobnim napadima.

Ahića smo pitali i da li treba da budu sankcije vezano za blokadu rada institucija BiH nakon odluke Ustavnog suda BiH o povoljoprivrednom zemljištu u RS.

Uvjeren sam da Tužilaštvo, ako ništa, mora otvoriti istragu. Sasvim sigurno je da je na potezu Tužilaštvo i uvjeren sam da se mora otvoriti istraga. Također, vidjeli smo i promptno djelovanje, odnosno reakciju PIC-a, nakon toga je uslijedila reakcija ambasadora Kvinte, te sastanak američkog ambasadora sa Miloradom Dodikom. Sankcije će doći jer idemo dalje u još jednu haotičniju situaciju. Imali smo i još jednu provokaciju u vidu sastanka u Istočnom Sarajevu, gdje su predstavnici RS došli da prime instrukcije“, komentarisao je Ahić za N1.

Istakao je i kako ljudi koji trebaju biti sankcionisani su “Milorad Dodik, a u smislu donošenja zaključaka NSRS, da to treba biti Željka Cvijanović koja je izložila i donijela i pozicinirala te zaključke koji su neustavni”.

Mirjana Marinković-Lepić je komentarišući blokadu u institucijama BiH kazala kako je u pitanju “jedna masa kontradiktornosti”.

Izgleda mi samo kao nastojanje da se zadrži trenutni status a to je da se država blokira, s obzirom da smo počeli konačno da radimo. Sve je ovo manipulacija. U cijeloj državi, pogotovo u RS, podigle su se tenzije oko presude Ustavnog suda, a ta presuda nije objavljena, ne znamo šta u njoj piše i posebno je sporna činjenica da se odbijaju prihvatiti presude Ustavnog suda što je za demokratske zemlje neprihvatljivo. Znamo svi da idu izbori, da je bilo govora u javnosti o izmjenama Izbornog zakona. Naš Ustav je dio Dejtonskog sporazuma u kojem piše da su sudije Ustavnog suda i strane sudije i da je ostala mogućnost da se nakon određenih godina promijeni samo eventualno način izbora, ali opet od strane Evropskog suda. Ovo sve je urađeno planski, da se želi zadržati postojeća situacija da se ne bi počele ispitivati druge strane, kao što je nelegalno stečeno bogatstvo“, naglasila je Marinković-Lepić u Novom danu.

Kazala je i kako je reakcija HDZ-a u vezi sa istim pitanjem “u službi stalnog nastojanja izmjene Izborngo zakona i očuvanja vlastitih pozicija od strane rukovodstva HDZ-a”.

Stalno svjedočimo ucjenama kada je upitanju ova stranka, iako se Čović izdaje za evropskog političara, ali se ne ponaša u skladu s tim vrijednostima. Žao mi je što je stao uz bok uz Dodika po pitanju Ustavnog suda. Mi svjedočimo činjenici da i pojedini članovi HDZ-a se ograđuju od takvog stava Dodika. Takođe se sjećamo i onog 9. januara i da su ipak čak i iz Hrvatske reagirali na prisustvo i hrvatskih predstavnika na proslavi prošle godine. Sve je to i dalje jedna započeta izborna kampanja i želja HDZ-a da progura zakon po kojem bi valjda samo članovi HDZ mogli biti predstavnci Hrvata u Predsjedništvu BiH, a po istom zakonu je Čović bio izabran za člana Predsjedništva BiH“, istakla je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad