"Ako neko misli plašiti Srbe i poručivati im da paze šta rade, grdno se vara"

Vijesti 24. feb 202009:35 > 09:38
N1

Šef Kluba Srba u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine Sredoje Nović smatra da je vrijeme da se u BiH krene potpuno novim putem usaglašavanja, dogovora i zajedničkog stava svih naroda i rukovodstava na nivou države, te dodaje da Bosna i Hercegovina definitivno treba da bude suverena zemlja, koja, ako želi ići putem evropskih i drugih integracija, konačno mora da se oslobodi stranog uticaja.

Nović je istakao da u narednom periodu očekuje da se strasti počnu smirivati i da se u stranu potisnu emocije i lični doživljaji kod bilo koga, te da se ozbiljno pristupi razmatranju zakona o Ustavnom sudu BiH koji je upućen u parlamentarnu proceduru.

Odgovarajući na pitanje da li će to biti moguće imajući u vidu da su bošnjački političari protiv odlaska stranih sudija, on je rekao da svi treba da se okupe i odgovorno razgovaraju, sa argumentima, bez emocija, bez teških riječi i da otvoreno počnu mijenjati stvari u zemlji.

“Ako želimo razgovarati, to će biti dovoljno da svi u komisijama u Parlamentu sjednemo i da stručnjaci kažu šta to u zakonu ne valja, šta treba amandmanski mijenjati”, naveo je Nović.

On je istakao da taj zakon ne treba da bude na štetu bilo kog naroda u državi.

“Posebno stranci i ambasade odgovornih zemalja politički i diplomatski mudro treba da kažu da je došlo vrijeme da se o tome razgovara i nalaze rješenja. Plašim se da u ovoj fazi nemaju dovoljno snage da stranim sudijama kažu da treba da odu iz ove zemlje. BiH sasvim sigurno ima daleko kvalitetnije kadrove za članove Ustavnog suda od onih koji kao strane sudije danas sjede i tamo odlučuju”, rekao je Nović za “Glas Srpske”.

Prema njegovim riječima, prošlo je vrijeme prijetnji i u ovoj zemlji niko nikome ne treba da prijeti i da ga upozorava.

“Ako neko misli da će uplašiti srpski ili hrvatski ili bilo koji narod u BiH, grdno se vara. Ne treba stoga sa najviših mjesta upozoravati srpski narod i poručivati mu da `pazi šta radi`. To je krajnje loša poruka onih kojima su puna usta BiH”, naveo je on.

Nović smatra kako je sramotno govoriti da je ovo što traži entitet Republika Srpska blokada.

“Svi zaposleni, državni službenici i zvaničnici RS-a idu na posao i šta je problem ako je digla svoj glas protiv odluke Ustavnog suda. Niko iz Republike Srpske ne radi na štetu jednog naroda, ali želi da zaštiti svoja prava i ono što mu pripada”, poručio je on.

Nović smatra da time što članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović odobravaju da na granicu osne i Hercegovinei Hrvatske dođu snage Frontexa najdirektnije priznaju da nemaju povjerenje u institucije BiH, ni u Graničnu policiju, ni u SIPA-u niti u jednu instituciju na nivou države, te da očigledno žele stranu silu na granicama BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad