Ratni veterani iz regiona odali počast ubijenim civilima iz voza u Štrpcima

Vijesti 27. feb 202022:21 > 22:28
CNA

Na poziv Opštine Prijepolje mješovita grupa ratnih veterana iz regiona učestvovala je danas u Prijepolju na komemoraciji posvećenoj ubijenim civilima nesrpske nacionalnosti koji su oteti iz voza u Štrpcima na današnji dan prije 27 godina, saopćeno je iz Centra za nenasilnu akciju.

Bivši pripadnici Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH), Hrvatskog vijeća obrane (HVO), Hrvatske Vojske (HV), Vojske Republike Srpske (VRS), Vojske Jugoslavije (VJ) i Jugoslovenske narodne armije (JNA) skupa sa aktivistima Centra za nenasilnu akciju Sarajevo/Beograd, učešćem na komemoraciji u Prijepolju odali su počast ubijenim otetim iz voza u Štrpcima, iskazali solidarnost i podršku porodicama ubijenih te pozvali na procesuiranje odgovornih i pronalaženje posmrtnih ostataka žrtava.

„Danas smo u Prijepolju sa mješovitom grupom ratnih veterana, maltene svih vojski koje su učestvovale u ratovima devedesetih na području bivše Jugoslavije, da odamo počast žrtvama koje su kidnapovane iz voza u Štrpcima, a čije obilježavanje stradanja se danas dešava u Prijepolju. Tu smo da se solidarišemo sa porodicama žrtava i njihovim prijateljima, kao i sa čitavom lokalnom zajednicom koja je pogođena tim zločinom. Ovdje smo također, zajedno, da prenesemo poruku i kažemo da je moguće da se sukobi i neprijateljstva prevaziđu, a jedini put za to je dijalog i izgradnja povjerenja. Svojim primjerom želimo da kažemo da je rat završen te da se porodice žrtava trebaju podržati od strane nadležnih institucija, u ovom slučaju da se dođe do posmrtnih ostataka 16 stradalih, a također da tužilaštvo i sudstvo ulože maksimalne napore i mjere koje bi dovele do procesuiranja nalogodavaca odgovornih za ovaj zločin“, istakao je član Centra za nenasilnu akciju i ratni veteran Armije RBiH iz Zavidovića Amer Delić.

Proteklo je 27 godina od zločina u Štrpcima kada su pripadnici paravojne formacije „Osvetnici“, predvođeni Milanom Lukićem, iz voza 671 na pruzi Beograd – Bar u mjestu Štrpci, oteli dvadeset putnika nesrpske nacionalnosti, građana tadašnje Savezne Republike Jugoslavije, koje su potom ubili kod Višegradske Banje, na teritoriji Bosne i Hercegovine (BiH). Ubijeni su bili građani Prijepolja, Bijelog Polja, Beograda i Podgorice. Najstarija žrtva imala je 59, a najmlađa 16 godina. Do danas su pronađeni posmrtni ostaci samo četiri žrtve, dok se za ostalim i dalje traga.

CNA

Ratnim veteranima se priključio i Nail Kajević, brat stradalog Nijazima Kajevića, koji je upoznao grupu sa tragedijom svoje porodice, podijelivši detalje, kako samog zločina, tako i pojedinostima vezanim za njegove višegodišnje pokušaje i borbu da se do pravde konačno dođe, odnosno da se pronađu posmrtni ostaci i njegovog brata, ali i ostalih ubijenih, te procesuiraju nalogodavci zločina.

„Naša poruka je da se to što se dogodilo na stanici u Štrpcima ne zaboravi i da se nikad više ne ponovi. Oteti su bili građani države kojoj i ja pripadam i onda meni kao pripadniku tog naroda, pada veoma teško i osjećam se neprijatno zbog činjenice da nakon 27 godina nisu pronađena tijela stradalih. Kada čovjek izgubi zdrav razum dešava se nasilje, a to je još jedan dokaz da je rat zlo čovječanstva. Naša poruka je između ostalog i to da se ni jedno nasilje nikada ne isplati i nikada više ne ponovi“. Istakao je Novica Kostić, veteran JNA iz Vlasotinca.

Pored prisustvovanja Komemorativnoj akademiji “Štrpci bez mezara”, učestvovanju u mimohodu ćutnje i polaganju cvijeća na spomen kompleks u Šarampovu kod Starog mosta na rijeci Lim, ratni veterani i mirovni aktivisti susreli su se i sa predstavnicima lokalne vlasti u Novoj Varoši, kao i predstavnicima udruženja boraca iz Nove Varoši i Prijepolja. Njih su upoznali sa svojim aktivnostima na polju izgradnje mira i povjerenja, kao i sa svojim dugogodišnjim zajedničkim akcijama sa ratnim veteranima iz regiona, te iskazali želju i podijelili potrebu za nastavak i produbljivanje saradnje.

„Žalosno je što se ovakav zločin desio. Naša poruka je da se nikad više nikome ne dogodi ovakav zločin, posebno ovakvo stradanje civila, ljudi koji su putovali po svojoj državi, išli sa radnih mjesta svojim kućama, i nisu uopšte bili angažovani ni u nijednoj vojnoj formaciji. Žalosno je da im neko na tako brutalan način oduzme život i da ne odgovara za to. Posebno molim sve, sa ovog mjesta i iz ovog ugla, kao veteran Vojske Republike Srpske, da bilo ko, ko zna gdje se nalaze tijela žrtava, to i kaže, kako bi se porodicama olakšalo, da imaju gdje da odu da žale nad svojim najbližima“, poručio je Đoko Pupčević iz Šamca, ratni veteran i ratni vojni invalid Vojske Republike Srpske i mirovni aktivista.

Mirovna organizacija Centar za nenasilnu akciju, sa uredima u Sarajevu i Beogradu, od 2008. godine organizuje posjete grupe ratnih veterana iz Hrvatske, Srbije i BiH mjestima stradanja civila i vojnika tokom posljednjeg rata te zvaničnim komemoracijama stradalim koje organizuju lokalne i državne vlasti i udruženja žrtava.

Veterani iz regiona u organizaciji Centra za nenasilnu akciju do sada su prisustvovali komemoracijama u BiH u Gornjem Vakufu, na Koti 715 kod Zavidovića, Stogu kod Vozuće, Novom Gradu/Bosanskom Novom, Sanskom Mostu (Hrastova Glavica), Sijekovcu kod Broda, Laništima kod Brčkog, Trusini kod Konjica, Stupnom Dolu kod Vareša, Ahmićima u Vitezu, Grabovici kod Mostara, Skelanima kod Srebrenice, u Srbiji u Grdeličkoj klisuri kod Leskovca, Varvarinu kod Kruševca, Aleksincu, te u Hrvatskoj u Pakracu, Varivodama i Gošiću kod Knina, navodi se u saopćenju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad